HTML

Az én nyugdíjam

Tájékoztatás, információk a magánnyugdíj célú egyéni megtakarítások védelme érdekében, amelyek minden magánnyugdíjpénztári tag MAGÁN tulajdonát képező befektetések, akárcsak a bankszámlán elhelyezett és lekötött betétek. E jellegét mutatja, hogy ahhoz hasonlatosan örökölhető is. Magyarország jelenlegi Kormánya trükkös figyelemeltereléssel és megtévesztő nyilatkozataival igyekszik a 18 magánnyugdíjpénztárban mintegy 3 millió tag által 12 év alatt felhalmozott, mintegy 2800 milliárd(!) forintnyi befektetett vagyon törvényesített elsikkasztására. A legfontosabb tudnivaló e vagyonról, hogy mint magántulajdont, az állam nem államosíthatja, így a tagokat igyekszik meggyőzni, hogy megtakarításukat önként adják át az állami nyugdíjalapba, konkrét ellentételezés és törvényi garanciák nélkül. Ennek a tevékenységnek a megakadályozása e blog célja magánemberként.

Friss topikok

Állampolgári demonstráció a nyugdíjcélú magán megtakarítások védelmére 2010.11.14-én vasárnap, 14 órától a Kossuth téren

2010.11.13. 13:00 azennyugdijam

Magyarország Kormánya kihasználva az elődjében csalódott állampolgárok feldúltságát, egy 1 milliárdos törvényt koncként vetve a népnek, suttyomban igyekszik elkövetni egy 2800 milliárdos lopást, amely minden idők legnagyobb lopása lenne - itt az orrunk előtt.

Tervük ördögien ravasz. A magánnyugdíjpénztárakban egyéni számlákon felhalmozott tagi vagyon és maguk a pénztárak is a tagok tulajdonát képezik. Jogi helyzetét tekintve ez a vagyon egyenértékű a bankszámlán lekötött pénzzel, életbiztosítással vagy ingatlan befektetésekkel. A tagok magántulajdonát képezi.

Mivel a magyar jogrendszer védi a magántulajdont, ezt  a vagyont a Kormány parlamenti felhatalmazással sem veheti el jogszerűen. Ezért nem államosították a pénztárakat. Egyetlen eszköze, ha  a tulajdonosokat megtévesztéssel vagy zsarolással veszi rá, hogy önként adják át megtakarításaikat az államnak. Ennek a zsaroló magatartásnak első lépéseként fogadták el a magánnyugdíjpénztári tagdíjak folyósítását 14 hónapra befagyasztó törvényt, amely a köztársasági elnök sietős aláírása nyomán mára életbe is lépett.

3 millió pénztártag egyéni számláján átlagosan 933 ezer forint felhalmozott vagyonnal rendelkezik jelenleg, amely 12 évi takarékosságának gyümölcse. Nem túlzás azt állítani, hogy sok tagnak ez hozzávetőlegesen 1 évi nettó munkabére.

A meghozott törvény nem tér ki sem az átvitt vagyon ellentételezésére, sem garanciákra. Csupán homályos szóbeli ígéretek hangzanak el. Magyarul: ellopják a törvény tekintélyével takarózva.

Sok becsületes magyar embernek feltűnik ez, azonban nem látjuk, hogy bárki is fellépne szervezetten ezen irdatlan bűncselekmény megakadályozására.

Pár barátommal eme sumákolás ellen szeretnénk felemelni állampolgári szavunkat a jogrendszer adta kereteken belül, ezért

2010 november 14-én vasárnap, 14 órai kezdettel békés, magánkezdeményezésű tüntetést szerveztünk a Kossuth térre.

 

A rendezvényt a BRFK hivatalosan engedélyezte, s annak rendőri biztosításáról gondoskodik.

A tüntetés szervezéséhez, támogatásához nem kértünk fel sem politikai pártokat, sem társadalmi szervezeteket, sem cégeket, mivel magán emberek üzenete ez magán emberekhez.

Adományt sem gyűjtünk, a rendezvény minimális költségeit saját zsebünkből álljuk, ezért sem koncert, sem tüzijáték nem lesz:) Magánemberként szeretnénk öntudatra ébreszteni honfitársainkat, és fellebbenteni a fátylat a hatalom hazugságairól, csúsztatásairól. Szeretnénk összefogásra buzdítani mindazokat, akiknek a magántulajdona épp úgy benne van a 2800 milliárdos vagyonban, akárcsak a miénk. 
Fogjunk össze, ne hagyjuk!

Várjuk minden, magát érintettnek és önmagáért tettre késznek érző honfitársunkat szeretettel!

A demonstráció céljával egyetértő, pártfüggetlen közéleti személyek bármilyen segítségének, felszólalási szándékának  külön örülnénk!

További nagy segítség volna, ha a résztevevők közül többen is videofelvételt készítenének az eseményről, s azt utólag rendelkezésünkre bocsátanák dokumentációs célból.

Elérhetőségünk: azennyugdijam@hotmail.com

 

 

130 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://azennyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr392426295

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csak az a fránya matek ne lenne… 2010.11.11. 20:39:38

és akkor nem derülne ki, hogy mennyire hazug, és egyben tehetségtelen, s nem utolsósorban gyáva kormányunk van! Hiszen a Költségvetési Tanács (amit ugye még az előző korményzat hívott életre), rövid úton kimutatta, hogy 160 milliárdot volt képes tévedn...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacu11 2010.11.07. 07:00:46

@LeCielBleu:
Jól vagy? Erre a betegségre még nem találtak fel gyógyszert? Vagy amit szedsz annak ez a mellékhatása?!

kacu11 2010.11.07. 07:02:38

@ABI: A "ha nem" lép életbe...

kacu11 2010.11.07. 07:16:36

@waszabi:
Ugye kötelezővé tették a bérek bankszámlára utalását. Az előnye - kártya használata- mellett azért el kell ismerni, hogy a kezelési költséggel a bankok is jól jártak.
Na már most. A járulék utalása a pénztártag megbízása alapján történik a választott mnyp-ba az
Apeh kezein(?) át...
Hol a biztosíték arra, hogy holnap - először csak 14 hónapra, kölcsön...-nem a bérekkel történik ez?

Diktatúra_2010 2010.11.07. 07:30:19

Mondok egy durvát!

Most esett le nekem, jövőre Magyarország lesz az EU soros elnöke! Ajjaj...

1. nincs segítség Brüsszelből (mondjuk idáig sem volt)
2. Vikike európai szinten művelheti a hirtelen, gondolkodás nélküli agyszüleményeit.

kacu11 2010.11.07. 07:42:39

@tom81:
A helyedben eltitkolnám, hogy neked még olyan is van. Naná, hogy kell nekik! Ma még csak 14 hónapra, kölcsön...Jön az éjszaka, új, beteges álommal és neked a perselyeddel együtt annyi!

kacu11 2010.11.07. 08:23:19

@LeCielBleu:
Ugye úgy gondolod, hogy a rendszerváltás óta működő pártok fizessenek? Vagy csak 8 év volt hibás? Vedd már le a szemellenződ!

Anyámasszony_sanyija 2010.11.07. 08:55:29

Javasolnám a kedves kommentelőknek, hogy fejezzék be egymás politikai hovatartozástól függő anyázását, és a kiváltó okok firtatása helyett koncentráljanak az aktuális problémára, a magánynyugdíj-pénzek ellopása elleni tiltakozásra!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.07. 10:31:15

@LeCielBleu: "Az egy suletlenseg, hogy nem a kormanypartokat szidjuk azert, ami tortent. "

Pedig TE pont ezt teszed. A magán-nyugdíjak elvételéért nem a kormánypártokat szidod, hanem az ellenzéket.

És konrkrétan. Tegyük fel, hogy te azt hiszed, hogy GYurcsány volt a hibás. De akkor is el kell ismerned, és még Orbán is elismerte, hogy Bajnai rendbe rakta az országot.

Akármit is gondolsz az elmúlt 8 évről, a magán-nyugdíjunkat NEM az elmúlt nyolc év miatt veszik el, mert Orbán nincs kényszerhelyzetben.

Orbán azért veszi el a magán-nyugdíjunkat, hogy a gazdagoknak osztogasson egykulcsos adót. Ha nem lenne gazdagoknak osztogató egykulcsos adó, akkor éppen jól állna a költségvetés.

De még ha rosszul is állna a költségvetés, akkor se a nyugdíjamat vegye el viktátor, hanem csináljon törvényes megszorításokat! Vállalja, hogy megszorít, ne sunyizzon és raboljon itt nekem!

ABI 2010.11.07. 10:32:05

Kedves Anyámasszony_sanyija! :-)
Teljesen jogos, amit írtál. Ez valóban nem a politikáról szól(na).
De azért nehéz teljes mértékig elvonatkoztatni. Nekem talán a pártoktól sikerül, de azért minden EMBERTŐL nem.
A nyugdíjvédelmi biztosunk, aki szerint válságban vannak a pénztárak, és ha nem tudja 2008-ra fogni (negatív hozameredmények), mert a 2009 olyan gyönyörű hozamokat hozott, hogy azért durva lenne 2008-ra emlékeztetni ezután, tekintve, hogy a pénztárak VISSZAHOZTÁK a 2008-ban elszenvedett veszteségeket, hát közli, hogy az elmúlt 12 év volt a "válság" és kritikus.
Ha pedig megkérdik Tőle, hogy tisztában van-e az elmúlt 12 év magán-nyugdíjpénztári szektorbeli átlaghozamával, nos erre a válasza: "Ez nekem nem feladatom."
Nagyon-nagyon szomorú, hogy olyan rendszer ellen érvel és olyan veszteségekről beszél egy nyugdíjvédelmi biztos, amiről nem tud a világon semmit, egy darab számot, statisztikai adatot vagy normális érvet sem!!!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.07. 10:34:08

@LeCielBleu: "valahogy a szocik elott ennek a regionak az egyik huzo gazdasaga voltunk, ma meg boven sereghajtok vagyunk."

Márciusban egyáltalán nem voltunk sereghajtók. Nagyon jó adatok jöttek ki

Csak utána jött Kósa-Szijjártó-Matolcsy és Orbán sok ostobasága.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.07. 10:44:13

"Azonban ha nem kulfoldrol veszi fel a kolcsont, hanem hazon belul finanszirozzuk, akkor mi jobban jarunk: mivel nem vettunk fel kolcsont, ezert a kamatokat nem kell fizetni."

Vedd észre te észkombájn, hogy NEKED nem fizetik a kamatot. Hasonlítsuk már üssze konkrétan!

A Fidesz felvesz X pénzt, aminek Y kamatja volna.

Ha külföldről veszi fel az X pénzt, akkor az Y kamatot a külföldnek kell fizetni. Buktunk Y kamatot.

Ha a magán-nyugdíj pénztárból veszi el az X pénzt, akkor igaz, hogy nem kell Y kamatot fizetni, de mivel a kormány nem fizeti az Y kamatot, ez azt jelenti, hogy elvette tőlünk az Y kamatot. Buktunk Y kamatot.

Ugyanaz, csak közben a nyugdíjpénztárak tönkremennek, a pénzed addig sem áll a rendelkezésedre.

Végül, az egész ennél sokkal durvább, mert akarja a fenét Orbán kifizetni nekünk azt az X pénzt.

És akkor ráadásul még alkotmányellenes, igazságtalan, pofátlan, sunyi, erőszakolt, diktatórikus lopás is.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2010.11.07. 10:48:26

@Brendel Mátyás: Szóval nem tudom, milyen fideszes agymosás kell ahhoz, hogy azt mondd, hogy ha az állam bukik Y kamatot, és azt valahol a zembereknek kell kifizetni, az miért rosszabb, mint amikor konkrétan te buksz Y kamatot, mert az állam nem fizeti meg neked.

ABI 2010.11.07. 12:27:59

És a 2009-es pénztári portfóliók hozama alapján bizony lenne olyan pénztártag nem is kevés, akinek a portfólió besorolása és elért eredményei alapján előreláthatólag erre a 14 havi befizetésére 30%, azaz HARMINC SZÁZALÉK (!!!) elmaradt hozamot, kamatot kellene a kormánynak visszafizetnie!!!!!!!!
Megteszik????... KÉTLEM.

uzoni 2010.11.07. 12:58:25

Nem helyes a választás után fél évvel már dödörögni. Ők így gondolják az ország vezetését. Ha sikerül rendbehozni az országot akkor 3,5 év múlva megválasztjuk őket, ha nem, hát nem. Amit most csinálnak az vitatható, de nem feltétlenül elitélendő. Reménykedjünk egy darabig, hogy talán jó lesz, aztán úgy két év múlva már lehet dödörögni, ha nem igazán jól sikerült, és 3,5 év múlva odatehetjük a véleményünket az urnába.

ABI 2010.11.07. 13:29:22

Nem a választásról szól ez az oldal, nem azért "dödörgünk". A nyugdíjunkért tesszük. Az egyéni számláinkért a pénztárakban.

Raiffeisen 2010.11.07. 16:19:40

@ABI: Így igaz. Ne csináljunk ebből is politikát!

Knapp 2010.11.07. 17:14:07

Magyarországon az utóbbi időben egyre nagyobb divat lett hülyének lenni.
A magánnyugdíjpénztár-tagok visszaléptetésével ez már kötelező is lesz.

ydoki 2010.11.07. 17:28:06

@ABI: Za isten álgyon márf meg benneteket ezzel a "pártfüggwetlennel". Van ilyen ember ma magyarországon, a "párt" szó, mint fogalom legtágabb értelmében ?

Ma már azt mondják: de ugye a Gizuskánéanyja" nem lesz ott, mert ha ott lesz, nem megyek, hiszen ő "MAGASSZÁRÚ CIPŐT HORD".

Csak egy egyetlen egyszerű példa:

Kossuth tér 2010.oktzóber 23.

Ott volt-e valaki közülünk ?

Jedlenkezzen !

doki

ydoki 2010.11.07. 17:31:20

@uzoni:

Már aki megére !

Velem 1926 óta játszattják ezt a játékot, mit gondolsz meddig ....?

Persze az is egy álláspont: üresek a temetők...dehát ki a rossebnek van arra pénze ?

ydoki 2010.11.07. 17:33:31

@Brendel Mátyás:

Egyetértek. És mit tettünk "ellene" ?

Álltunk szájtátva...

doki

ydoki 2010.11.07. 17:37:13

@tom81:

Melyiket ?M A régi OTP-st, amelyikből nem lehetett késsel "kirázni" az érméket ?

doki

Truebaby 2010.11.07. 17:37:54

VÉÉÉGRE! menjünk, nem vagyunk birkák!

ydoki 2010.11.07. 17:41:19

@Brendel Mátyás:

Ötpedrcenként kéne az összes médiáűban fcelolvasni !

Gratula !

doki

ydoki 2010.11.07. 17:46:55

@Diktatúra_2010:
Azért van más lépés is, csatlakozhatsz:

Klikk ide: kapcsolat.hu/kampany/http_www.transparency.hu_europa_tanacs_elnokehez_intezett_levele_tamogatasa
A levélszöveg eleje:
"Levelünkkel szeretnénk hangot adni aggályainknak a magyar Alkotmánybíróság
jogkörének küszöbön álló szűkítésével kapcsolatban."

doki

kacu11 2010.11.07. 18:03:05

@uzoni:
Honnan tudod, hogy hányszor 3,5 éved van, amivel így dobálódzhatsz? Ilyen reményekből állt az egész életem...

Mr. Waszabi 2010.11.07. 20:39:27

@uzoni: komám, arról vagyon itten szó, hogy az a 28000 milliárd egy éven belül elcsörgedezik az állam megrendeléseire. 3,5 év mulva hiába szavazol bárhova, ezt az összeget nem fogja tudni senki visszaadni nekünk, 3 millió adófizetőnek. Lényegében ennyi munkavállaló van az országban, kicsivel több. Hova lóg a kezed barátom ?
Üres kasszával senki nem fog tudni csodát művelni.
Ennyi pénzt nem loptak el a szocreálban meg az elmult 20 évben összesen, csak hogy érezd a súlyát. Gondolkodj is néha...

Mr. Waszabi 2010.11.07. 20:40:35

@waszabi: bocs, csak 2800 milliárd,de az állítás akkor is igaz

micsmics 2010.11.08. 14:58:42

na ja, szedjük el a szoci és a szadesz szavazóktól a hiányzó összeget. Nem lehet ez, gond, hiszen névszerint tudjátok, hogy ki kire szavazott...
egyébként ha az üzleti életben valaki nem utalja tovább az alvállakozójának a szerződés szerinti pénzt az köztörvényes bűntett...
volt aki azt írta, hogy jövő év végén feljelenti a kormányt az AB-nál. Miért vár addig?? Addig miért törvényes, hogy nem utalják át a pénzem??

PD1 2010.11.09. 15:16:34

Én is írtam egy blogot felháborodásomban:

www.mierthagyjuk.blogspot.com

Teljes mértékben egyetértek a szervezővel.
Ott leszek vasárnap.

Truebaby 2010.11.09. 19:44:02

VÉÉÉÉÉÉÉÉÉGRE!
mutassuk meg, hogy nem vagyunk birkák!
Nem vagyunk fejőstehenek!
Kedves pártunk és kormányunk! Békekölcsönt ne jegyezzünk???

mindenki hozzon magával még sok embert!:-)

9b29w4 2010.11.09. 20:16:53

Csak nem ti szavaztatok rájuk? :)

Amexrap · http://amexrap.org 2010.11.10. 00:10:07

Itt a megoldás!! Orbán-interjú: “Bevetjük a romafegyvert!” amexrap.org/fal/nyugdij-bevetjuk-a-romafegyvert

Nádori Lídia 2010.11.10. 08:50:33

Ez megvan?
nyugdijam.info/index.php
Összébb kellene fogni, a 80 lájkoló aggasztóan kevés. Mindent bele!

Erdőtársulás 2010.11.10. 11:18:12

Valamilyen engedélyt légyszives szerezzetek erre, mert nem szeretnék Pintér-botot a hátam közepébe.
Egyébként számíthattok rám, csatlakozokén is.

azennyugdijam 2010.11.10. 13:31:26

@Erdőtársulás: van engedélyünk a BRFK-tól, rendesen biztosítják az eseményt.Nem lesz semmi gond, ha nem molotov kotéllal jössz:)

marcipán3 2010.11.10. 15:08:49

Igaz, hogy én már nyugdijas vagyok, de a gyerekeim magánnyugdij pénztári tagok. Helyettük megyek, mert úgy érzem, ott a helyem. És azért is, mert legközelebb rátenyerelnek a kevés banki betétemre is.

marcipán3 2010.11.10. 15:11:46

@waszabi: Mi a biztosíték arra, hogy visszaadják? Csak mert Orbán megigérte? Hát sok mindent igért. Meg lehet nézni, hogyan teljesülnek. Majd addigra gyártanak megint valami jó nagy balhét, ami elvonja a figyelmet. Kell a civil megmozdulás, remélem, egyetlen párt sem használja fel.

Erdőtársulás 2010.11.10. 16:35:45

@azennyugdijam: Köszönöm a választ! Szuper! Ez lesz az első alkalom, hogy demonstráción veszek részt. Fényképezőt hozok molotov helyett. :-)

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.11.10. 18:23:47

Amíg pörgött a "rulett" és nagy volt a hozam a tőzsdéken, a kormány KÖTELEZTE a magánnyugdíjkasszákat, hogy az alacsony hozamú államadósságot vegyék inkább.

Mire átment a tetü-lassú parlamenten, hogy NEM SZABAD, DE MINDJÁRT KÖTELEZŐ a tőzsdére menniük, 2008 októbere volt.

Én kezeltem már sok pénzt és NEM hozunk befektetési döntést fél év alatt. Mire végigmegy a T házon, már rég nem ugyanaz a helyzet.

sárkányfő 2010.11.10. 19:25:59

@azennyugdijam:

csak egy apró kiegészítés a poszthoz. nem 2800 milliárdos a lopás, hanem kicsit több, mint 3000 milliárdos, a legfrissebb hírek szerint.

ugyanis:
"Az inflációt jelentősen meghaladó mértékű hozamokat értek el a magánnyugdíjpénztárak 2010 első kilenc hónapjában: a növekedési portfóliók átlagos hozama 9,5, a kiegyensúlyozottaké 9,25, a klasszikusoké pedig 6,01 százalék volt"

a pénztárak összesített vagyona jelenleg: "3.047,1 milliárd forint"

hvg.hu/gazdasag/20101110_magannyugdijpentar_inflacio

borzimorzi 2010.11.10. 20:01:57

@Brendel Mátyás: Igazad van. De áldozatul estél a Fidesz ügyes kis megosztó politikájának. Az egykulcsos adó ugyanis nem azért kell, mert a kormány a gazdagoknak akar kedvezni. Még csak nem is azért, mert a kampányban megígérte a Fidesz. Sok mást is megígértek már különféle kampányokban a hazai pártok. Aztán akik hatalomra kerültek, azok többnyire nem tartották be az ígéreteiket, akik meg ellenzékben maradtak, azok hazudoztak, hogy bezzeg ők betartották volna az övéiket, ha győztek volna. Duma.

Azért kell az egykulcsos adó, mert a régióban mindenhol kedvezőbb adózási feltételek mellett működhetnek a vállalkozások, mint nálunk. Ez pedig aláásta a magyar gazdaság versenyképességét. Számos vállalkozás vagy megszűnt itthon és újjáalakult pl. szlovákiai székhellyel, vagy eleve kedvezőbb adózási környezetben alakult meg. A magyar árukat terhelő adóterhek olyan magasak, hogy sem az európai, sem a világpiacon nem tudnak versenyezni az alacsonyabban adóztató államokban megtermelt árukkal, még akkor sem, ha azok az agyondotálás dacára is rosszabb minőségűek, a hazai meg jobb, pedig nincs is dotálva. A világpiacon nemcsak az áruk és a szolgáltatások közt van verseny, hanem az államok között is, és azoknak az alacsonyan adóztató államoknak a cégei és termékei vannak jobb helyzetben.

Az egykulcsos adóra tehát azért van szükség, mert különben a hazai gazdaság maradék versenyképességének is búcsút mondhatunk, aztán jön a csőd. Előbb a cégek, aztán az állam tekintetében.

Az így keletkező költségvetési problémát azonban nem azzal kell megoldani, hogy a kormányzat ellopja a magánnyugdíjpénztárakban összegyűjtött pénzünket! Hanem azzal, hogy miután pártfüggetlenül, évtizedek óta arról prédikál a kormányzat nekünk, állampolgároknak, hogy mi húzzuk meg a nadrágszíjat, végre ő maga is azt tegye, amit tőlünk követel, és húzza meg végre a saját nadrágszíját! Több tucat olyan ismerősöm van, aki versenyszférából ment el gyesre, aztán pedig a közszférába ment vissza dolgozni. El voltak képedve, hogy micsoda tengés-lengés van a minisztériumokban! Annyi munkára, amennyit a versenyszférában egy alkalmazott végez el, a közszférában 3-4 embert tartanak. Ott is különösen a köztisztviselők körében, de a közalkalmazottak körében is, nem ritkán. Nincsen szükség a minisztériumi kávéfőző Gizikékre, ha a főosztályvezető kávéztatni akarja a vendégeit, akkor menjen be 10 perccel előbb, és főzze le termoszba a 10-20 adag kávét. Vagy adjon neszkávét a vendégeknek, a vízforralót a tárgyalóasztalra is ki lehet tenni. Nincsen szükség gépírókra, minden köztisztviselő lesz szíves sk begépelni az anyagait. Pláne nincsen szükség arra, hogy 5-6-10 éve kész szakmai anyagokat "írjanak meg rohammunkában", miközben a valóság az, hogy csak le kell venni a polcról. Nem kell kiöregedett pártapparatcsikokat sokmilliós szakértői állásokban és szakértői megbízásokban közpénzzel tömni a semmiért. És még sorolhatnám. Amikor nyári péntekeken már délben sem lehet megmozdulni az M7-es kivezető szakaszán a Balatonra igyekvő közhivatalnok motorizált hadai miatt, akkor meg kellene fordulnia a fejünkben, hogy azt a sok embert talán nem kéne mindet teljes állásban alkalmazni, ha a munkájukat heti 5 nap helyett heti 4-4,5 napban is bőven el tudják végezni.

A megtakarítást a kormányzaton magán kellene elkezdeni, a polgárokról ugyanis már minden bőrt lenyúztak. Minek van szükség Budapesten 23+1 kiskirályságra, évente 6-8 milliárdból működő kerületi és fővárosi képviselő testületekkel? Funkcionálisan csak 5 kerület van: a Belváros, É-Buda, É-Pest, D-Buda és D-Pest. Slussz. Az APEH ezt tudja is, ennek megfelelően szervezte meg kirendeltségeit. Minek kell 19 megye? Az Árpádok idején logikus volt, az akkori akciórádiusz miatt. Egy nap alatt lóval annyit lehetett megtenni, amennyi az átlagos megye egyik végétől a másikig tartott. Ha reggel betört az ellenség a megye egyik végén, estére a futárok már a másik megyében voltak. A rabló hadakat lekötötte a fosztogatás, a futárok gyorsabbak voltak, és hamar odaértek a királyi székhelyhez, meg az útjukba eső megyék ispánjait is fellármázták. ha kellett, a király központi hadereje, de többnyire az ispánok egyesült hadai is szétverték a támadókat napokon belül. Mára ez anakronizmus. Hazánkban csak 3 igazi régió van. Dunántúl, Duna-Tisza köze és Tiszántúl. A nemzetnek semmi szüksége a sok megyére, pláne, hogy tízmilliárdokba kerül a sok megyei közgyűlés meg megyei jogú város külön képviselő testülete, plusz az elmaradt haszon, amit a szinergiák kihasználatlansága okoz. Ezekre a túlburjánzott pozícióhalmokra csak a hatalmon levő pártoknak van szükségük, mert ezekbe a pozíciókba nyomják bele a pártmunkásaikat. Így a nemzet pénzéből jutalmazzák meg őket azért a munkáért, amit azok nem a nemzetért, csakis az épp uralmon levő kormánypártért végeztek.

Üdv:
b

borzimorzi 2010.11.10. 21:47:51

@starace: Már bocs, de ha csak 500 milliárd a kieső, akkor minek nyúl le 3000 milliárdot, azaz HATSZOR ANNYIT????
Csót:
b

Erdőtársulás 2010.11.10. 22:34:15

@borzimorzi: "Ez pedig aláásta a magyar gazdaság versenyképességét."

A progresszív SZJA? Ne haragudj, de nem hiszem. Melyik piac versenyképességéről beszélsz? Az áru- és szolgáltatáspiacon? Annak mi köze van az SZJA-hoz? A bérköltséget nem alulról, hanem felülről tervezzük. Különösen nyomásos munkaerőpiac mellett.
Mert ha még a munkaerőpiacot mondanád, akkor bólintanék, ugyanis azonos nominálbér mellett egy külföldi állás vonzóbb, ha alacsonyabb az elvonási szint, csak éppen a magyar munkaerő mobilitási hihetetlenül alacsony és e mellett nem teljesül a szabad munkaerőáramlás jogi feltétele sem, még az EU területén komoly akadályok vannak.

Hogy mennyire nincs köze a versenyképességnek a jövedelemadó rendszerhez, arra különösen jó példa Finnország, ami folyamatosan benne van az OECD TOP 5-ben, miközben irdatlanul progresszív az adórendszere. Egy magasnak ítélt jövedelem (év 54-55 ezer EUR) után már 60%-os a teher és külön behívnak az adóhivatalba egyeztetni, hogy melyik vagyontárgyad után mennyit kell még erre külön ráfizetned.

Sokkal de sokkal több olyan dolog van, ami a versenyképességre ezerszer nagyobb - közvetlen - befolyást gyakorol, ha a közteher irányából közelítjük meg, akkor a munkáltatói járulékok szintje, ami nem nagyon akar csökkenni. De nem is nagyon tud, mert a másik már kevésbé közvetlen tényező, a működésképtelen egészségügy (és ha már itt tartunk a nyugdíjrendszer is) mindenféle komolyabb eredmény nélkül megzabálja.

Nádori Lídia 2010.11.11. 08:40:04

Hogyan csökkenhetett nullára a lájkolók száma?!

borzimorzi 2010.11.11. 10:50:32

@Erdőtársulás:
Re: "Melyik piac versenyképességéről beszélsz?"

Nem piacok egymás közti versenyképességéről beszélek, mert ezt a fogalmat értelmezni sem tudom.

A magyar áruk és szolgáltatások versenyképességéről beszélek az EU és a világ piacain. Ne tévesszen meg az, hogy az SZJA-t a munkavállaló fizeti a bruttójából, legfeljebb helyette levonja és befizeti a munkaadó. Mert a lényeg az, hogy az egész szuperbruttót valamint a társasági adót (ami már jó, ha köszönő viszonyban van a társaság valós nyereségével) is a munkaadó gazdasági szervezetnek kell kigazdálkodnia. És mi másból, mint a termékei eladásából, az eladásból nyert profitból gazdálkodhatná ki?
A magyar munkaerő a piacképes szegmensben - orvosok pl. - nagyon is mozgékony, csak a piacképtelen szegmensben - funkcionális analfabéták - immobil. A középkategóriás munkavállalók, pl. szakmunkások 30 alatti generációja is tanul valamennyire nyelvet és igyekszik külföldre, a cselédkedő, gyermekfelvigyázó (au-pair) leányokról nem is beszélve.
Finnországban azért fogadják el az ottani adózási rendszert, mert cserébe nagyon jó közszolgáltatást is kapnak a polgárok. Itt meg nem. Ha jót akarsz, mégy magán fogorvoshoz, privát nőgyógyászhoz, magán nyelvtanárhoz stb. Ha kórházba kerülsz, akkor jattolnod kell, különben nem látnak el rendesen. (Tisztelet a kivételnek!) Duplán fizetünk minden közszolgáltatásért. egyszer adó és járulékok formájában, egyszer meg akkor, amikor ténylegesen igénybe akarjuk venni, és akkor csak magánúton, külön pénzért (oktatás) vagy látszólag tb-alapon, valójában paraszolvencia ellenében kapunk megfelelőt szolgáltatást.

Mi egyszerűen nem tudunk ilyen drága államot eltartani, pláne, hogy nagyon rossz szolgáltatásokat kapunk tőle. Egyszerűen nem ér meg ennyit. Ha már szolgáltatásait nem tudja albán színvonalnál feljebb tornászni, akkor működjön ilyen pocsékul az annak megfelelő, azzal arányos pénzből!

Csót:
b

kovacsz 2010.11.11. 15:05:17

Ostobaság, valaki utánaszámolt már annak, hogy miről beszél?

A cikkből:
3 millió pénztártag egyéni számláján átlagosan 933 ezer forint felhalmozott vagyonnal rendelkezik jelenleg, amely 12 évi takarékosságának gyümölcse.

Azaz 40 évnyi munkával lesz kb. 4-5 milliója az átlagos keresetűeknek? És a minimálbéreseknek????
Aztán nyugdíj. Ki meddig akar élni a nyugdíj után? 20-30 évig. 5 millió osztva 360 hónappal?

Havi 13.000 Ft-os 1/4 nyugdíjért akar valaki tüntetni??? Normális??? Na persze ha miniszeri, bankári fizetést kaptam volna eddig és abból lenne már befizetve a számlámon kb. 10-20 milla mennék én is, vagy akkor is ha nyugdíjpénztári igazgató, befektető lennék főleg abból a pajeszos fajtából és elúszna a játszani való pénzem szintén, de így.....

kovacsz 2010.11.11. 15:10:42

ó jaj 2010.11.10. 19:25:59

Te is mekkora ostoba vagy. Hogy lehet az utolsó 9 hónapot számolni.
Ja persze a 2008 öszi válság miatti árfolyamvszetést senki sem akarja emlegetni. Akkor kb. mindenki elveszítette a pénze 15-20 %-át.

Nézzd meg kb. az utolsó 5 évet és láthatod, hogy a nyugdíjpénzttárak hozama semmivel nem haladta meg az egyszerű banki lekötött betétek hozamát, csak a pánztárak a mi pénzünkkel a mi felelősségünkere és a saját hasznukra játszanak.

nyugger07 2010.11.11. 15:19:09

Ha csak a magánnyugdíjpénztárról lenne szó...
Nemrég olvastam, ha csak a fele stimmel, már igen meglopottnak érzem magam.

A 13. havi bérnek semmi köze nincsen a hónapok számához.A Gergely naptárhoz azonban igen.
Hazánkban a XX. század elején heti fizetést kaptak a dolgozók.
Mivel ez sok adminisztrációval járt a költségek csökkentése végett nagyszüleink átálltak a havi bérfizetés rendszerére.
Osztásban igen jók voltak, s kiszámolták, hogy 52/4=13.
Majd társadalmi megegyezés született, hogy 12 hónapon keresztül havi fizetést kapnak, s az elveszett négy hétben megtermelt fizetést 1 hónap
kifizetéseként kapják meg.

Nem adomány a 13.havi bér illetve nyugdíj.Valaki valamikor elkezdett számolni és a végeredmény ez lett.

starace 2010.11.11. 18:28:48

1.
A Kormány folyamatosan azt magyarázza, hogy a MNYUP veszteséges és rossz, az állami osztogatósdi ellenben garantált, biztonságos és jó.

Ehhez képest, a MNYUP tagoktól átirányított/ellopott pénz első része az állami nyugdíjrendszer hiányának betömködésére megy (majdnem a GDP 2%).

Akkor hogy is van ez?

2. A kormány azt állítja (és esküszik rá és hívei büszkén hirdetik/szajkózzák), hogy jövőre már 3%-os növekedés lesz, aztán meg 5%, 7%, és így tovább.

Ahol folyamatos prosperitás van, ahol több százalékos gazdasági növekedés van, ott virágzik a tőzsde, szárnyalnak a tőzsdei árfolyamok.

Ha szárnyalnak a tőzsdei árfolyamok, akkor a MNYUP-alapok/eszközök értéke is folyamatosan növekszik, merthogy az tőzsdei papírokban van.

Hát nem inkább az állami nyugdíjalapnak is ki kellene mennie a tőzsdére hogy a banki kamatokat (akár kétszeresen is) meghaladó hozamokra tegyen szert?!

Ha a Kormány azt állítja, hogy a MNYUP-ok jövője és ezért a nyugdíjunk bizonytalan, akkor azért mondja ezt, mert jól tudja, hogy költségvetése és tervei silányak és az ország gazdasági válságba és összeomlásba kerül miattuk.
(Mert válság esetén tényleg zuhan a tőzsde és elértéktelenedhetnek a MNYUP-alapok.)

Tehát, ha a MNYUP-ok veszteséges jövőjét propagálja a Kormány, akkor nem hisz a saját tervei sikerében!

(Vagy hazudik.)

kovimi 2010.11.11. 18:38:21

@LeCielBleu: Már bocs!! De ha a Fidesz "dolgozott" volna az elmúlt 8 évben, ahelyett, hogy az utcán, parlamentben az ország érdekét javító intézkedéseket is gátolva rázta a seggét, most nem állnánk itt!!! Az MSZP abban hibázott, hogy a tökét vakarta, és nem tett semmit a Fidesz vélt, vagy valós rágalmaival szemben!! Most láthatnád, ha kinyitnád a szemed, diktatúrát épít, és szarik ránk, rád!!

attischun 2010.11.11. 18:42:12

@LeCielBleu: Drága barátom!
Az elmúlt négy évet is javarészt a mostani kormányerők aktív akadályozása tette még elviselhetetlenebbé.
Keresd az erről szóló cikkeket a független külföldi(sokszor jobboldali) sajtóban

kovimi 2010.11.11. 18:50:09

@LeCielBleu: Érdekes, hogy a Széchenyi terv is anno a kormányközeli üzletembereknek készült. Ki is volt hatalmon? Építési szocpol kölcsön, én 3 gyerekre kaptam 2.3 millát, Deutsch kapott 15 millát, és lakása sincs. Ki is volt akkor hatalmon? És most mi változott?

kovimi 2010.11.11. 18:57:24

@kovacsz: Végül is, igazad van! Mond meg nekik a bankszámla számod is, vagy egyszerűen utald nekik a fizetésed. Ez lesz a következő? Nem a összeg a lényeg a szememben, ha nem az, hogy az ÉN PÉNZEM, ÉS EZEK A MOCSKOS TOLVAJOK EL LOPJÁK!!! Ha egy rongyos százas is, akkor is az enyém!!! Ez a lényeg!!!

kovimi 2010.11.11. 19:06:10

@starace: Ez a kormány mit is tett eddig? MNYP-KO; AB-KO; Alkotmány-KO; Adó-KO(gazdagéknak, átlagnak, vagy az alatt csak rosszabb) Családi kedvezmény-KO; (Csak annak jó, aki min. fél millát keres havonta, az átlagnak nem jó)
Alkotmány bíróság, alkotmány, média törvény, választási törvény, mind mind megnyírva a javukra=DIKTATÚRA
Már bocsi, ha esetleg kihagytam valamit.
Ha igaz, és miért ne lenne, hisz Kínában hosszan tárgyalt, jövőre már a neten sem fogunk tudni írogatni.

kovacsz 2010.11.11. 19:41:59

@kovimi:
Ezek szerint te vagy bankár, vagy miniszeri fizetésben részesülő vagy. :-)

kovacsz 2010.11.11. 19:51:10

PSZÁF tájékoztatóból:

www.pszaf.hu/topmenu/sajto/pszafhu_sajtokozlemenyek/tajek_nypteljesitmeny_2009.html

A kedvezőtlen 2008. évi hozamok után a tavalyi év kiemelkedő befektetési eredményt hozott a nyugdíjpénztáraknak. A szektor elmúlt 10 évi átlagos reálhozama is pozitívvá vált. A tisztán tb-nyugdíjrendszerbe közel 74 ezer állampolgár lépett vissza tavaly a magánnyugdíjpénztárakból.

Tehát eddig a 10 évnyi megtakarítás semmit nem "kamatozott", de örüljünk, hogy a hozam most már az infláció felett van 0.3-1%-al.

Fasza tényleg.

feldoras 2010.11.11. 19:55:56

@kovacsz:
Szerinted az állami rendszerbe neked mennyi megtakarításod lenne? Sőt ki garantálja, hogy ott inflációt legalább követő nyugdíjad lesz?

Demonstrációval egyetértek de remélem itt nem állnak meg.

kovacsz 2010.11.11. 20:14:03

@feldoras:

Menjél is nehogy lemaradj, de ha 70 éves nyugdíjasként a nyugdíjad nem lesz elegendő a fűtésszámlára sem, akkor viszonyt ne akarj majd állami támogatást.

kovimi 2010.11.11. 20:25:13

@kovacsz: Ki mondta neked, hogy ha ez így megy, fidesz módra, 70 évesen lesz majd fűtésszámla? Hisz fűtés sem lesz! Se villany, se gáz!! Mindent elfognak zárni!! Még a határokat is!!

kovimi 2010.11.11. 20:29:59

@feldoras: Én meg bízom benne, hogy meg áll a dolog, polgárháború nélkül el tudjuk kergetni őket, egy száll szaros gatyába, teljes vagyon elkobzással!! Hisz minden vagyonukat 98'-02' között "keresték"!!! Most azért olyan "éhesek" mert kimaradt 8 év harácsolás!!

stmoon 2010.11.11. 20:33:01

Én biztosan ott leszek, és viszem öcsémet fotózni. Végre megmozdulnak az emberek!

stmoon 2010.11.11. 20:46:27

@uzoni: Bocs, eddig is ez volt, vártunk, illetve a birka tömeg várt... a csodára. Ha most is ezt tesszük, akkor semmi nem fog változni, elég volt a sehova nem vezető várakozással, most cselekedni kell, most még, amíg még tudunk, amíg még van lehetőségünk, mert ha tovább várakozunk, a lehetőségünket is elveszik, és akkor már csak fegyverrel lehetünk szabadok újból.

rice 2010.11.11. 20:52:48

@LeCielBleu: Akkor dobd be te, meg aki így gondolja. Az én megtakarításomat ne vegye el senki az én akaratom nélkül!

Erdőtársulás 2010.11.11. 20:54:23

@borzimorzi:
Örülök a vitának. :-) Kanyarodjunk csak szépen vissza a versenyképességhez, mert az alaptézis erről szólt. Arról, hogy versenyképesség-javító az SZJA csökkentés. Ezt arra alapozod, hogy könnyebb kigazdálkodni a kifizetendő bért.
Az érvelés pedig szerintem itt bukik meg, mert a bruttó bérnek van egy fix színvonala, amit az MT garantál (ami explicit kimondja, hogy bért érvényesen lefaragni nem lehet), és egyetlen módon lehet csökkenteni: bérbefagyasztás és inflálás párossal. Ehhez viszont olyan makrogazdasági pályára kell állni, ami messze esik az orbáni politikától és ami nagyon sokba kerül a belső piacnak és a valutának.
A bérköltség az SZJA csökkentés hatására egy fillérrel sem csökken, ez tény.
Nézzük indirekt aspektusból is. Ha azt állítanánk, hogy az SZJA csökkentés emeli a versnyképességet, akkor az ellenkezőjét is állíthatjuk: a növekedés rontja. Márpedig jövőre minden bruttó 280 ezer forint alatt kereső kevesebbet visz haza, mert náluk az adójóváírás kivezetése és a járulékemelés által okozott veszteség magasabb, mint az 1%-os csökkentés. A legrosszabb a helyzet a 200 ezer forint körüli átlagbér esetén, ott több mint 5000 forintos a nettó veszteség. A kormány 4,5%-os emelési javaslata a nettót a múlt évi fölé 2 ezer forinttal emeli, viszont ez 10 ezer forintot emel a teljes bérköltségen...
Az indirekt módszerű bizonyítás szerint, minden 280 ezer forint alatt kereső polgártársunk rontja a versenyképességünket, hiszen az ő jövedelemelvonásuk nem csökken, hanem növekszik... És bizony ők vannak többen.
A finn példánál véleményem szerint zsákutca abba az irányba menni, hogy az állam a befizetésekért cserébe mit nyújt és mit nem. Pusztán arról van szó, hogy a munkavállalót súlytó teher nincs közvetlen összefüggésben a versenyképességgel.
Más kérdés, hogy működésképtelen társadalombiztosítás (és/vagy egyszerűen biztosítás) mellett a munkavállalók többet betegeskednek, nem dolgoznak hatékonyan, stb. Ez már közvetlen összefüggésben van vele. Viszont ebben szerinted is erős Finnország, ami pont azt mutatná, hogy van értelme egy relatíve magasabb elvonási szintet megtartani... Magyarországon van ugye egy halom összedőlt alrendszer, amikbe öntjük a pénzt, ezt te is látod. Ezeket azonban a versenyképesség (meg úgy általában a közjó) érdekében illene rendbetenni, aminek egészen biztosan nem az az útja, hogy finanszírozási kereteiket szűkítjük. Ez egy 20 éves gyakorlat, és az eredménye önmagáért beszél.
De nem akarok elkanyarodni az eredeti témától.
A versenyképességre térnék vissza. Nem véletlenül kérdeztem, hogy melyik piacra gondolsz. Leírtad, hogy a magyar termékek és szolgáltatások külföldi paicáról. Nos, ezt nagyon nehéz így értelmezni, mert ez egy csak elméletben létező versenyképesség. A valóságban a külpiacokra lépő "magyar" termékek 80%-ban multinacionális cégek termékei, amelyek versenyképessége a központi marketing és elosztási csatornák, jól megválasztott piaci stratégiák függvénye, nem pedig az őket előállító gazdaság karakterisztikáját tükrözi. A Nike, Triumph és még nagyon sokan mások sikeresen, magas áron értékesítenek katonai diktatúrákban és hasonló "nem túl jóléti", alacsony fejlettségű (lásd pl.: OECD HDI index) országokban előállított termékeket. Az exportbevétel 80%-a függ attól, hogy a saját, globális piacaikon mennyire sikeresek a "mi" multijaink (pl.: GE, Philips, Audi stb.). A modern gondolkodásban elsősorban a tőkevonzóképességet fedi le a versenyképesség fogalma, azaz hogy a legjobb multikat (akik piacvezetők, de mondjuk környezet és társadalomtudatosak) országhatáron belülre csábítsuk. E mellett temrészetesen ösztönzni kell a maradék 20%-ot de nagy növekedést ettől nem várhatunk. Ennek okai elsősorban a feketegazdaságban, korrupcióban és fejletlen vállalkozói etikában, magatartásban, képzettségben keresendők. Olyat növekvést, amilyet a kormány a következő években vár, semmi esetre sem tud produkálni, még generációk múlva sem...
De hogyan dönt egy nagy cég arról, hogy Magyarországra jön, vagy sem? Például végez egy PEST elemzést, amiben megvizsgálja a politikai, gazdasági, társadalmi és technológiai környezetet (ezek a közvetlen versenyképesség mutatószámai). Az utóbbiakban nem is tudunk jelentős elmozdulást felmutatni (se negatív, se pozitív irányban), ráadásul a környező országok ST elemei is hasonlítanak a mieinkre. A politikai-gazdasági-jogi környezet viszont a stabilitását tekintve meredek zuhanásba kezdett az új kormánnyal: visszamenőleges bázisú válságadók kivetése egyik percről a másikra, az üzleti tervezéshez szükséges információk kommunikációjának teljes hiánya már nem csak a a következő év üzleti eredményét vezeti a bokorba, de a stratégiai tervezést is teljesen lehetetlenné teszi. A ksizámíthatatlan jogi és gazdasági környezet akkora pofont jelent a versenyképeséégnek, hogy azt az SZJA csökkentés akkor sem lenne képes ellensúlyozni, ha egyáltalán lenne is rá bármilyen hatással.
Szeretnék az SZJA csökkentésről is írni, mielőtt az jönne le, hogy ellene beszélek. Leszögezném, hogy személyesen is érintett vagyok, jövőre 70-80 ezer forinttal bővül a nettóm.
Nagyon régen meg kellett volna már ezt lépni, pontosan a társadlami igaságosság miatt. Múlt évben a teljes SZJA bevételek 80%-át az adófizetők 10%-a adta össze. Ez az adat katasztrófális, azt mutatja, hogy alig több mint másfél millió ember finanszíroz 8,5 milliót, és ezen felül a korrupciót, a pazarló alrendszereket. Ez az állam szempontjából is életveszélyes helyzet, hiszen ezek az emberek leginkább nagy cégek jól megfizetett munkatársai, akik a válság legelső célpontjai, akik munkahelyeik elveszésével óriási nettó bevétel után közevetlen kiadássá alakulnak. Ha a közteherviselésből hiányzik a "köz", azaz a többség nem vállal benne szerepet, nem telítődik szét a jóléti rendszer költsége, akkor az nem csak igazságtalan de egy sokk hatására napok alatt válhat fenntarthatalanná. Viszont személyes véleményem az, hogy ezt nem az alacsony bérkategóriák emelt megadóztatásával kell elérni (ami egyformán érint igazi szegényeket és pofátlan csalókat), hanem adótudatosság, általában önkéntes jogkövető magatartás kondicionálásával és/vagy komoly ellenőrzéssel. A finneknél és a németeknél például nem csak általában "becsületesebbek" az emberek, hanem a csalásnak nagyon komoly jogi következményei vannak. Az előbbi csak generációk kipusztulásával jöhet létre, de az olyan kormányzati magatartás, mint amit ma a Fidesztől és a KDNP-től látunk vagy mint amit Gyurcsány alatt tapasztaltunk nevel, a hazugság, a felelősség elkenése, az öntörvényűség, az erőszak és a csőlátás teljes hiánya újratermeli a selejtes társadalmat.
Ez nem hogy a versenyképességet, de egy élhető ország képének reményét pusztítja el. Zárómondatként.

kovimi 2010.11.11. 20:54:34

@stmoon: Na, pont ettől tartok!! Az kellene, hogy végre mindenki össze fogjon, pártállástól függetlenül, az ország érdekében, védelmében!

kovimi 2010.11.11. 21:07:56

@Erdőtársulás: Már bocs: akkor ez azt jelenti, hogy az adó "csökkentés" a kis jövedelműeknek növekedés, a magas jövedelműeknek csökkenés, a szegény még szegényebb lesz, a jó módú, még jobban fog élni, (ha nagy családos még jobban jár) a munka nélküliek növekedésével oly módon dől be államháztartás, hogy roló le?

feldoras 2010.11.11. 21:58:51

@kovacsz:
Neked miből lesz nyugdíjad. Államtól kapsz? Mert Viktor megígérte h 20-30-40 év múlva fizet neked?
Hol is lesz ő már akkor?

Én inkább éhen döglök a saját pénzemből minthogy az államba bízzak és ha esetleg véletlen nyugdíjt is megérném kiszúrják a szemem egy olyan összeggel amiből kajára se futja mivel ők mondják meg mennyi jár..

Plusz a magánnyugdíj örökölhető. te az államiba szart se kapsz ha valamelyik rokonod esetleg nem lenne nyugdíjas ne adj isten a te gyerekeid ha te nem érnéd meg. De gratula éltesd csak azt a rendszert amit jelenleg is a magánnyugdíjból kívánnak finanszírozni.
Nem érzed az ellentmondást?
Még egy kérdés? Ha most belőlünk fizetik a nyugdíjat akkor ha ellopják a pénzünk miből fogják fizetni akkor a nyugdíjat?

feldoras 2010.11.11. 22:19:49

@kovimi:
Hagyad már 70 évesen még nyugdíjas se lehetsz majd:) Az meg megint más kérdés hogy meg se éred majd:)

csakisazigazat 2010.11.12. 01:32:26

Senki nem vitatja, hogy az állami egészségügy, az állami oktatás, az állami rendőrség, az állami igazságszolgáltatás, az állami temetők és főleg az állami nyugdíjrendszer stb,stb. mind leamortizálódott és úgy szar ahogy van, mégis a többség az államosítás pártján van!!!Egyszerűen mi a kapitalizmust nem vagyunk hajlandók elviselni, mert az különbséget tesz tehetségesek és tehetségtelenek, szorgalmasok és lusták, eredményesek és eredménytelenek között. És ugyebár a tehetségtelenek (stb) vannak többen, hiszen a tehetség piramis alja mindig szélesebb, mint a teteje.Az aljához közel levők nem hajlandók tudomásul venni, hogy az ő életminőségüknek az alakulása is a tetején lévők teljesítményétől függ döntően. Ezért állnak be a magyarok mindig a szociális demagógia (gazdag ellenesség, multi ellenesség, bank ellenesség stb.) mögé.

Erdőtársulás 2010.11.12. 14:31:15

@kovimi: Ez már csak egy lehetséges következetés. Nem ide akartam eljutni, vagyishogy ide nem akartam. De megvizsgálhatjuk ezt is.
Az SZJA csökkentés elméletben az állami elosztás mérséklődésével járna, de mivel máshonnan pótolja (válaságadók és nyugdíjpénztárak kirablása), ezért az elosztás mértéke nem csökken.
Az SZJA csökkentésnek viszont Magyarországon kevés köze van az ilyen szegény-gazdag olló kinyílásához. Miért? Mert a bérjövedelemnek kevés köze van a vagyonhoz.
1) a "gazdagok" tipikusan nem bér, hanem tőkejövedelemmel, és általában vagyoni értéknövekedéssel (részvények, ingatlan stb) jutnak a még gazdagabb kategóriába,
2) Magyarországon legalább 5-600 ezerre tehető azok száma, akiknek jövedelme minimálbér, ám mégis jelentősebb vagyont halmoznak fel.
Az SZJA változás (csökkentés-növelés) így nem sokat változtat, bár a magasabb jövedelmi kategóriákban némileg tehermetesít.
Mi az ami tovább nyitja a szegények és gazdagok közötti ollót?
A válasz ott keresendő, hogy megvizsgáljuk a (még működő) jóléti rendszerek viselkedését. Ezek:
1) angolszász: jellemzően alacsony állami
újraelosztás, karcsú jóléti intézményrendszer. Ezekben az országokban erős az olló nyitottsága, de ezt jól viseli a gazdaság a nagyon nagyszámú és erős középréteg miatt.
2) kereszténydemokrata: valamivel magasabb elosztási arány, amiben megjelenik a politikai preferencia is. Németország a tipikus példája. Nem különösebben büntetik a "gazdagságot", mégis az olló nincs annyira nyitva mint az angolszász rendszerben. A német cégek kötelességüknek érzik a következetességet a fizetések terén és az egymás közötti viszonyban legalábbis az angolokhoz képest...
3) szociáldemokrata: marha nagy az állami elvonás, totális kiegyenlítésre törekednek egy szuperprogresszív rendszerrel. Nincs kiemelkedő szegénység és nagyon nagy jómód. Ezekben az országokban a gini index és a decilis arány egészen közel esik a kommunista országokéhoz, csak éppen sokkal magasabb bázis mellett. Tipikus példa Svédország.
Magyarországon az utóbbi két mutatószám rendkívül szélsőséges értéket mutat, az angolszász rendszereknél is szélsőségesebbet, inkább a nem is említett latin-amerikai országokéra hasonlít (azért nem említettem, mert azok nem jóléti társadalmak). Nem is csoda, hisz 2007-ben például, amikor már elkezdődött a válság, Demján vagyona 140 milliárddal, Csányi vagyona 60 milliárddal gyarapodott (direkt olyanokat emeltem ki, akik nem tartoznak a "gonosz" oligarchiák körébe, akik a mostani kormányhoz esnek közel).
E közben ugyancsak a latin-amerikai országokhoz hasonlóan a közszolgáltatásaink egyáltalán nem működnek, tetszhalott az egészségügy, repedezik az oktatás, csökken a nyugdíj, korrupt a közigazgatás (alapban nehezítik az ügyintézést, de bizonyos amúgy törvénytelen ügyeket kenőpénzért simán rögtön elintéznek).
És ezt az fejeli meg, hogy az elvonás szintje a szociáldemokrata országokénál is magasabb.
Mint említettem, nagyon szűk réteg viseli a közterheket (ezért marha magas az elvonás szintje). Olyan ez, mint amikor egy apró kavics tart egy bazinagy követ. Ha összeroppan, akkor nincs tovább, a nagy kő rázuhan mindenkire, aki alatta tartózkodik. Az a biztonságos a jóléti állam szempontjából, ha széles felületen támaszkodhat.
Mi történik, ha a kavics összeroppan? Az állam fizetőképtelenné válik (csőd). Szünetelteti a közszolgáltatásokat, nem fizeti ki a közszféra bérét, a transzfereket... Kaliforniában látunk most ilyet. De egyébként is fel akartam hozni az USA-t, mint példát az ilyen adócsökkentésekre, mint a mostani magyar: 2000-ben volt ilyen pl, a médiában bejelentették hogy valami 700 milliárdnyi adócsökkentés lesz, örüljön a nép. Ezek után a lakosság túlnyomó többsége kapott egy levelet az adóhivetaltól, hogy mivel múlt évben (szerintük) nem fizetett elég magas adót, ezért most nem kap semmit vissza. A milliomosok nyerték meg a teljes összeget.

sixtybi 2010.11.12. 15:11:16

Nekem 2.8 millám van a nyugdíjpéntárban. Mivel nem akarom, hogy eltűnjön, lehet csatlakozom vasárnap. Sajnos nem szívesen veszek részt ilyeneken, mert alapvetően békés ember vagyok. De ez már a határokat súrolja.

Csak hogy rosszat is szóljak, kiszámoltam a minden hónapban aktuális állampapírok 1 éves átlagos hozamával, hogy ha olyan kamattal kamatoztattam volna (napi kamatszámítás, havonkénti tőkésítés), akkor jelenértéken a mostani 2.8M helyett 3.3M lenne.

A nyugdyjpénztáram teljesítménye átlagosan 3.5%-kal alatta van az állampapírhozammal.

Azt tehát elismerem, hogy nem teljesítettek túl jól az évek során a pénztárak, viszont erre nem az a megoldás, hogy az állam ellopja a pénzt, hanem hogy a körmükre néz a pénztáraknak, mert valóban nem gazdálkodnak túl jól.

borzimorzi 2010.11.12. 17:40:01

@starace:

Hibátlan levezetés! Kösz köb!

Csót:
b

borzimorzi 2010.11.12. 18:02:17

@Erdőtársulás: Nagyrészt igazad van. Különösen, ami a kiszámíthatatlan jogi és gazdasági környezet pusztító hatásait illeti.

Én is azt szerettem volna már nagyon régóta, hogy magas elvonás mellett jó minőségű közszolgáltatások legyenek, mint pl. Finnországban. Az sem csípte volna a csőrömet, ha (mérsékelten) progresszív adóztatás mellett, ahol a legmagasabb adókulcs sem haladja meg az 50%-ot, mivel a felett már teljesítménycsökkentő hatása is van az adóztatásnak.
Sajnos, ebből csak a magas elvonás valósult meg, de az összes közszolgáltatás csapnivaló.

Ha tehát a magyar kormányzat pártfüggetlenül képtelen a magas közszolgáltatási színvonalat garantálni, akkor OK, egyezzünk ki az "alacsony elvonás - alacsony színvonalú közszolgáltatások" kompromisszumban. Lényeg, hogy arányos legyen a kettő. Az nem OK, hogy aranyárban vetetik meg velünk a lócitromot.

Valóban katasztrofális, hogy a "múlt évben a teljes SZJA bevételek 80%-át az adófizetők 10%-a adta össze, vagyis alig több mint másfél millió ember finanszíroz 8,5 milliót". Így csak azt lehet elérni, hogy abból a 1,5 millióból is elmegy, aki csak tud, ahogyan azt Furkó Ferkó ajánlgatta a Gyáriparosok Szövetsége tagjainak, és persze viszik a cégeiket is. Végül itt fogunk állni ugyanazzal a 8,5 millió eltartandóval, de a maradó 0,5-0,8 millió, ha megfeszül, sem fogja tudni eltartani őket.

Ezért kellene törekedni arra, hogy megtartsuk a hazai cégeket, beleértve a hazánkban munkaerőt foglalkoztató multikat is, hogy ne kelljen mindenáron áttelepíteniük Vietnamba a termelést. Már most is csak azért nem teszik, mert onnét vissza kéne szállítani Európába a termékeket, és ezt meg akarják spórolni. Ehhez pedig az is kell, hogy alacsonyan adóztassuk az embereket és a cégeket, hogy ne kelljen a szuperbruttót megemelni ahhoz, hogy valakinek béremelést adhassunk, hanem a bérre rakódó sarcok és főképpen az SZJA legyen kevesebb az azonos összegű szuperbruttóm, azaz a munkaerő árán belül.

Egyszerűen elegem van abból, hogy a közteherviselés alól mindenki csak kibújni akar. Mindenki csak kivétel akar lenni. De már van vagy 4 millió nyugdíjasunk, aki kivétel még az alól is, hogy megfizesse a viteldíjat a vonaton meg a buszon! S nem is évi Xezer forint erejéig, hanem korlátlanul! Ez így nem megy, nincs miből fizetni a MÁV felhalmozott veszteségeit, nincs miből dotálni a BKV-t, a Volánt, a mindenkit.

A kormányzatnak kell az államot olcsóbban működtetnie, nincsen mese. Ezt a feladatot kitriblizni nem lehet, 8 év köldöknézés után már OVi is rájöhetett volna. Elvégre addig is kapta a képviselői fizetését, amíg be se járt a munkahelyére. Legalább otthon gondolkodhatott volna, hogy hogyan tovább, nem?

Csót:
b

MasterMason 2010.11.12. 18:03:06

www.youtube.com/watch?v=ErVio_aTk0o&fmt=22

Hehe megelőztelek, én nem cikket hanem egy videót készítettem erről :P

borzimorzi 2010.11.12. 18:13:33

@Narancsország: Ez a torokhangú pofa te vagy? Hát, izéééé. Inkább lejáratja az ügyet, mint szolgálja, de persze te tudod.
Csót:
b

netep 2010.11.13. 14:40:41

A nyugdíjpénztári befektetések többsége állampapír, tehát annak a hozamát az adónkból fizetik. Hol van a nyereségünk? Csak egyik zsebből a másikba, jókora veszteséggel.
Ha hirtelen nagy összegű államadósság csökkentésre fordítják a 2800 miliárdot, csökken a külföldi teher, míg az állampapír kamatát igyis úgyis ki kell fizetni, azt hozzá lehet adni az "elvett" tőkéhez. Igy mindenki jól jár, Az én 1,4 M ra adja az állp kamatát, de nem kell a külföldi kamatokat fizetni.

stmoon 2010.11.13. 16:46:30

@netep: Tudod, mit, te utalhatod a fizetésedet is nekik, az én pénzemből viszont ne dőzsöljenek.

netep 2010.11.13. 16:53:27

@stmoon: Mit gondolsz, most kinek a pénzéből teszik?
Most amíg alig van kifizetés, nemzetközi átlagban is nagy a költsége a nypénztáraknak, mi lesz,ha fizetni is kell. Sokkal több adminisztráció,utalási ktsg, egyebek. Milesz akkor?

starace 2010.11.13. 18:49:49

Itt egy eredeti dokumentum Orbán Viktor szavahihetőségéről:

kiforditott.blog.hu/2010/11/12/az_igeret_szep_szo_de_kit_erdekel

fingerbangs 2010.11.13. 19:42:25

meg kell akadályozni hogy ez a pénz visszakerüljön az államhoz, mindenáron!
gyertek minél többen tüntetni

Erdőtársulás 2010.11.13. 19:47:15

@netep: Nem húzza ki az államot az adósságcsapdából a vagyon államosítása, csak későbbre tolja. Olyan időpontra, amikor már 1 keresőre két nyugdíjas fog jutni. Ez alig több mint tíz év múlva be fog következni.
Pont olyan mint a hitelkiváltó hitel...
És a szociológiája is hasonló lesz: úgy érzi az állam, hogy fellélegzett és minden pénzét elszórja... no és akkor jön majd a dupla krach korszaka...

stmoon 2010.11.13. 22:17:43

Hadd kérdezzem, hogy meddig tervezitek ezt a rendezvényt? Ha csak fél 5 körül tudnék kiérni, még lesz valami? Változott a holnapi napirendem némileg.

stmoon 2010.11.13. 22:21:47

@netep: Nekem van önkéntes nyugdíjpénztári tagságom is, amihez szerencsére nem tudnak hozzányúlni, szóval a kötelezőn felül én fizetek még, pont azért, mert nem vagyok milliárdos, és ha most nem gondolkodok előre, később gondom lehet, azt meg nem akarom. Elég rossz példa nekem 71 éves nagyanyám, akit átvertek és mivel nincs elég ideje leírva hivatalosan (pedig több, mint 50 évet dolgozott le), ezért nincs nyugdíja.

zűrbirka 2010.11.13. 23:00:36

@stmoon: Délután kettőtől négyig lett lejelentve a rendezvény. Fél ötkor valószínűleg már nem lesz semmi érdemleges.

stmoon 2010.11.13. 23:53:21

@zűrbirka: Köszi, akkor nem biztos, hogy kint leszek, de ha lesz valahogy ezen kívül aláírásgyűjtés máshol, remélem, itt feltüntetitek és támogathatom egy szignóval.

netep 2010.11.14. 08:51:12

@stmoon: Miért vagy biztos abban hogy itt nem tűnhet el a pénzed? Látom, hogy tájékozott ember vagy, biztos,olvastál,hallottál ilyet.
A legbiztosabb, ha sem az államnak, sem a magánnak nem fizetsz semmit, saját magad kezeled a pénzedet. Igaz a mostani nydíjasok , akiknek lenyúlták a pénzét, éhen halnak, de kit érdekel.
Ne jó példa a hitel kiváltó hitel,mert ebben az esetben a két, most fizetett kamat helyett csak egy marad, mert az állampapír kamatát most is megfizeti az állam, csak a külföldi adósság tűnik el, és helyette nem keletkezik új kamatfizetési kötelezettség.

mandygabor · http://www.geocities.ws/mandygabor/magyar.htm 2010.11.14. 08:58:44

Én nem látom az aláírást a felhívás szövege alatt. Ki az aláíró, és ki a néhány barátja? Ha nincs a rendezvény mögött komoly politikai háttér, akkor ez olyan lesz, mint az egyszeri Kossuth-tériek, akik ott tanyáztak a Parlament előtt, gulyást főztek, szemeteltek, és alkotmányozni szerettek volna. Egy komolytalan tiltakozás többet árt az ügynek, mint amennyit használ. A Magyar Demokratikus Charta komolyabbnak látszik, inkább azt kellene támogatni. És egyben megakadályozni, hogy Gyurcsány revansának eszközévé vagy az MSZP platformjává váljon az is. Nézetem szerint nem tüntetni kellene, hanem egy széles ívű koalíciós mozgalmat szervezni, amely átfogná a társadalom minden rétegét, ezek érdekeit összehangolná és egységesen képviselné. Erről írtam a honlapomon:
web.t-online.hu/mandygabor/demokratikus_magyarorszag.htm
A Charta-körök megalakítása egy ilyen jellegű kezdeményezés. Minden intellektuális energiát arra kellene koncentrálni.
Azért erre a megmozdulásra is elmegyek. De félek, csak azt fogja bizonyítani, hogy mennyire demokratikus a kormány, az ilyen tüntetéseket is engedélyezi.

epresjoghurt66 2010.11.14. 09:30:30

Sziasztok!
Mi is csatlakozunk hozzátok a férjemmel, nem szeretnénk OV csapatára bízni a megtakarításainkat.

Van arról info, hogy kb. mennyien leszünk?

azennyugdijam 2010.11.14. 10:48:26

@mandygabor: Csőke András és Balla Szabolcs szervezők. A sajtóba így ment ki, sajna a blog ilyetén karbantartására nem maradt elég figyelmünk, majd pótoljuk. Ha tennél valamit civilként, gyere el és tégy. Gulyás, rokkoncert és tüzijáték nem lesz, mivel zsebből finanszírozzuk.
A komoly politikai háttér hatékonysága vezetett oda, hogy ma ilyen eszkközökkel kell felhívnunk az igazságra és az emberek érdekeire a figyelmet.
Tisztelettel
Balla Szabolcs
szervező

Erdőtársulás 2010.11.14. 10:57:00

@netep: Az USA-t hozták fel többen példának, csak éppen ott az eltűnt pénz nem magánnyugdíjpénztárakban volt, hanem vállalati külön nyugdíj alapokban (pl.: Enron). A két intézménynek semmi köze egymáshoz. Az utóbbira nem vonatkoznak szigorú elszámolási szabályok, nem vizsgálják őket háromféle felügyelettel, inkább olyanok, mint egy vállalati cafeteria. A mnyugdíjpénztáraknak ezzel szemben komoly törvényi előírásoknak kell megfelelniük, folyamatosan auditálják őket, folyamatos adatszolgáltatási kötelezettségük van.
Csődbe nem igazán tudnak menni, hacsaknem akkor, ha egyetlen egy fillért sem kapnak mondjuk 14 hónapon át... ha nem tudják előteremteni a működési költségüket. Ez az állami úthenger kivételével kizárólag akkor történhet meg, ha teljesen összeomlik az értéktőzsde, kipukkan a kötvénylufi, stb. Viszont ha ilyen történik, akkor az állam is fizetésképtelenné válik, tehát állami nyugdíj sem lesz. Egy esetleges válságban mindenki szív - kivétel nélkül. Nálunk ugye csökkent az elszámolás alapját képző egységérték, de ezalatt az állami rendszerben megszűnt a 13. havi nyugdíj, 62-ről 65 évre emelték a nyugdíjkorhatárt és eltörölték a svájci indexálást. Mára a mnyugpénztárak visszahozták/visszanyerték az eszközeik értékét, ám az állam nem volt képes a fenti intézkedéseit visszavonni, sőt...
Szerintem pedig nagyon is jó példa a hitelkiváltó hitel, hiszen most az történik, hogy a külföldi adósság egy részét (felét sem) átterhelik a generációs adósságszerkezetbe, és ha még nem is vennének fel küldölfről újabb hitelt, akkor is duplájára növelik a 10-12 év múlva fizetendő nyugdíjterheket. Még egyszer: jövőre 100 ezer forint bérköltségre 37 ezer forint tb teher esik majd, 10 év múlva több mint 70 ezer. Hiába fizetik "egyfelé", ha kétszer annyit fizetnek... És 10 év múlva hol lesz már a mai rövid távon "tervező" politikusi gárda?

Erdőtársulás 2010.11.14. 11:07:13

Egyébként az is figyelemreméltó, hogy a kormány saját bevallása szerint nem adósságcsökkentésre szánja. A költségvetésben felfedfezhető kb. 500 milliárd forint kiadás, ami ezzel van szembeállítva.
A hírek szerint a bekebelezendő (kb 50%-nyi) részvényportfólió értékesítését azonnal megkezdenék, lassan adagolt piacra dobással, hogy ne zavarják meg a tőzsde működését. Ez pedig oda vezet, hogy vagyonokat lehet majd keresni spekulációval, csak annyit kell tudni, hogy a vagyonkezelő éppen melyik napon mit dob piacra. Az pedig nem maradhat titokban azok számára akik a tűz körül vannak... Az állam pedig hatalmas veszteséget fog elkönyvelni az eladásokon. És nem hiszem, hogy különösebben érdekelni fogja, hiszen neki kevésbé fáj. Egyébként ez lehet a magyarázat arra, hogy a vagyon átlépi az 1500 milliárdot, mégiscsak 500-zal terveznek. 1000 milliárd lenne a tervezett veszteség az értékpapírműveleteken?

netep 2010.11.14. 14:31:56

@Erdőtársulás: Te nem bízol, jogosan, az államiban, Én nem bízom a magánban, tehát ne fizessünk sehova, csak a Kajmán-szigetekre. Ez a legbiztosabb?

Elszámoltatást 2010-ért 2010.11.14. 21:06:19

Én írtam egy emailt az országgyűlési képviselőmnek.
(Nem az MSZP-től vettem az ötletet, hanem egy felhívásból, ami hasonlóan pártsemleges, mint ez a kezdeményezés.)
Írtam a drágának, hogy ugye tudja, hogy egyszer ő is egy bizottság előtt fog állni, melynek ez lesz a neve: "2010-es jogsértéseket vizsgáló bizottság".
Ha sok fityeszes bégető, szavazógép kap hasonlót a választóitól, csak ellentmond valaki a nagyvezírnek egyszer.
Szegény, mártír fekete bárány képviselőről meg majd utcát nevezünk el, szobrot kap, és évente megkoszorúzzuk ez a hősök sorsa.

De azért próbálkozzunk:

Országgyűlési képviselők névsora
www. wikipedia.org -> Magyar országgyűlési képviselők listája
email címek: www.parlament.hu -> képviselők

Postacím: településed Fidesz irodája, vagy:
Országház: 1357 Budapest, Pf.: 2.

Erdőtársulás 2010.11.15. 09:10:04

@netep: Ha ettől azét egy cseppet konstruktívabban állunk hozzá, és nem akarjuk felszámolni a szolidaritás alapelvét, akkor nyilván továbbra is ragaszkodhatunk valamiféle szabályzáson alapuló, legalább részben központi nyugdíjrendszerhez. A mostani rendszer szerintem nem rosszabb, mint bármelyik másik, azaz lehetne szabad választás mellett állami és magánpillér is. A szabad választást úgy kell érteni, hogy pályakezdőként/első mo-i munkaviszony létesítésekor kellene választani, de az átjárhatóságot meg lehetne hagyni az államiból a magán irányába, fordítva viszont nem. Ahhoz, hogy ez működjön, el kellene kezdeni a törvényhozási munkát, ugyanis az országgyűlés még adós a mnypénztári kifizetésekről rószó szabályzással, holott 2-3 év múlva azok elkezdenék a nyugdíjak folyósítását (csökkentve az állami terheket).
Az alternatív megoldás nyilván nem valami offhore pénzintézet, mert az még veszélyesebb. Sokkal inkább viszonylag tartós materiális befektetések, föld, arany stb. vásárlása. Ki mennyit bír... Erre nem voksolnék...

judy7 2010.11.23. 12:07:32

Mikor és hol lesz a következő demonstráció?
Érdemes lenne időben közzétenni, hogy a vidékiek meg tudják szervezni a Bp-re utazást!
süti beállítások módosítása