HTML

Az én nyugdíjam

Tájékoztatás, információk a magánnyugdíj célú egyéni megtakarítások védelme érdekében, amelyek minden magánnyugdíjpénztári tag MAGÁN tulajdonát képező befektetések, akárcsak a bankszámlán elhelyezett és lekötött betétek. E jellegét mutatja, hogy ahhoz hasonlatosan örökölhető is. Magyarország jelenlegi Kormánya trükkös figyelemeltereléssel és megtévesztő nyilatkozataival igyekszik a 18 magánnyugdíjpénztárban mintegy 3 millió tag által 12 év alatt felhalmozott, mintegy 2800 milliárd(!) forintnyi befektetett vagyon törvényesített elsikkasztására. A legfontosabb tudnivaló e vagyonról, hogy mint magántulajdont, az állam nem államosíthatja, így a tagokat igyekszik meggyőzni, hogy megtakarításukat önként adják át az állami nyugdíjalapba, konkrét ellentételezés és törvényi garanciák nélkül. Ennek a tevékenységnek a megakadályozása e blog célja magánemberként.

Friss topikok

Reálhozam? Tagdíj-kiegészítés? Megállapodás?

2010.12.15. 13:04 azennyugdijam

 

Az új törvény megszületett hát a SZABAD NYUGDÍJPÉNZTÁR VÁLASZTÁSRÓL. Megnyugtató. SZABADON vagyunk tehát megzsarolva. SZABADON fizethetjük a nyugdíjjárulékunk közel háromnegyed részét (24%) az államnak, amiért SZABADON nem kapunk nyugellátást, az állam megköszöni, zsebre vágja, sosem látjuk többé, sőt cserébe kizárnak az állami nyugdíjból, és kész is. TISZTA LELKIISMERETTEL, de legalábbis a HITELESSÉG fenntartása mellett ilyen törvényt elfogadni nem lehet!

Mindazonáltal végiggondolhatjuk az alábbiakat, ha már törvénybe iktatták a zsarolásunkat:

1.) Az emberek felvehetik a reálhozamukat (ami a hozam infláció feletti részét jelenti) adó- és százalékos EHO-mentesen, amennyiben visszalépnek a társadalombiztosítási rendszerbe. Azon pénztártagok, akik az évek során visszaléptek a TB-be, mert erre lehetőségük nyílt a hatályos törvényi szabályozás szerint (nyugellátás megállapítása kapcsán, vagy életkorukból adódóan), semmiféle reálhozamot nem vehettek fel. Ez nem igazságtalanság és diszkrimináció velük szemben? Jogosan tehetik fel most a kérdést: hajdanán (akár még néhány nappal ezelőtt is), ők ugyan miért nem vehették fel a pénztári számlájukon felgyülemlett reálhozamukat (még adózva sem, nemhogy adómentesen!), azt miért kellett a nagy közös kasszába utaltatni a pénztárukkal, ahonnan cserébe persze nem váltak jogosulttá nagyobb mértékű TB-nyugellátásra?

 2.) Az emberek felvehetik a pénztárakba fizetett tagdíj-kiegészítésüket (kötelező tagdíjon felül befizetett egyéni vagy munkáltatói kiegészítő tagdíj) is adómentesen, amennyiben visszalépnek a társadalombiztosítási rendszerbe. Azon pénztártagok, akik az elmúlt évek során visszaléptek a TB-be, mert erre lehetőségük nyílt a hatályos törvényi szabályozás szerint (nyugellátás megállapítása kapcsán, vagy életkorukból adódóan), a tagdíj-kiegészítést nem vehették fel adómentesen! Ez nem igazságtalanság és diszkrimináció velük szemben? Jogosan tehetik fel most a kérdést: hajdanán (akár még néhány nappal ezelőtt is), ők ugyan miért kellett, hogy szja-előleget fizessenek a számlájukon lévő tagdíj-kiegészítés felvételekor? Ez súlyos forintokban is mérhető negatív megkülönböztetést jelent számukra.

3.) Azon magán-nyugdíjpénztári tagok, akik idős korukra való öngondoskodás céljából megállapodást kötöttek a pénztárukkal, és ez alapján fizettek tagdíjat a magán-nyugdíjpénztári számlájukra annak érdekében, hogy nőjön a nyugdíjcélú megtakarításuk, ezt a félretett, gyűjtögetett vagyont a zsarolásnak engedve, hacsak nem akarják kizárni magukat az állami nyugellátás lehetőségéből, át kell utalniuk az államnak. Amennyiben csak a magán-nyugdíjpénztárral (és a TB-vel nem) kötöttek megállapodást, szolgálati időt erre az időszakra nem szereztek, ennek ellenére teljes megtakarításukat át kellene utalniuk az államnak úgy, hogy ezen időszakra nem ismernek el nekik szolgálati időt! Ez nem igazságtalanság és diszkrimináció velük szemben?

Ez a törvény a zsarolásról szól. Ha eddig még nem tettétek, hát most ideje észrevennetek, hogy ez a törvény diszkrimináció sokakkal szemben, akik korábban lényegesen kedvezőtlenebb feltételekkel jutottak hozzá tagdíj-kiegészítésükhöz. Ez a törvény diszkrimináció azokkal szemben, akik korábban egyáltalán nem vehették fel reálhozamukat a TB-be történő visszalépésük alkalmával. Ez a törvény a magán-nyugdíjpénztárakba megállapodással fizetők nyugdíjcélú megtakarítását kompenzáció és szolgálati idő biztosítása nélkül egyszerűen bekebelezi úgy, hogy cserébe SEMMIT sem nyújt az érintett állampolgárnak.

És legfőképpen ez a törvény mindenről szól, csak épp a szabad nyugdíjpénztár választásról nem!

Bízunk abban, hogy ez nem marad ennyiben, és hogy a Kormány nem alkothat ilyen törvényeket büntetlenül, kedve szerint! S ha ezt hagynánk, mi jöhet még? NE HAGYJUK!

 

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azennyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr692517391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pikimiki 2010.12.15. 22:07:47

+ 4.) A magányugdíjpénztárban maradni szándékozóknak SZEMÉLYESEN kell nyilatkozniuk az ismert értelmetlen korlátozásokkal (rövid határidő, néhány kijelölt hely, sorbanállás mínuszokban stb. )
Az többieknek ( állami rendszerbe automatikusan átkerülőknek ) is nyilatkozniuk kell a hozamokra vonatkozó rendelkezéseikről.
A magánnyugdíjpénztáruknál, nyilván írásban ( levél vagy online ügyfélszolgálat, feltételezhetően ).
Ez nem diszkrimináció ?

Axum 2010.12.15. 23:16:46

>>Azon magán-nyugdíjpénztári tagok, akik idős korukra való öngondoskodás céljából megállapodást kötöttek a pénztárukkal, és ez alapján fizettek tagdíjat a magán-nyugdíjpénztári számlájukra annak érdekében, hogy nőjön a nyugdíjcélú megtakarításuk

Biztos, hogy volt ilyen? Én egyszer szerettem volna ilyen megállapodást kötni, de nem lehetett, az önkéntes pénztárhoz irányitottak.

onmagam 2010.12.15. 23:54:18

Én nem értem mit kell ezen is izéni megin.
Megincsak a hangulatkeltés!

Ha sötét erdőben elédugrik valaki a puskával, hogy "Pénzt vagy életet!", fogadjunk abba is bele fogtok kötni, hogy ez zsarolás, meg minden.
Pedig úriember módjára fel is ajánlotta neked a választás lehetőségét!
Így kell megköszönni?
Fene a jódógotokat!
Ahelyett, hogy örülné, hogy valaki megvédi a nyugdíjadat!
Most képzeld el, hogy megöregszel és megkapod a nyugdíjat. Na mi lesz vele? Csak elköltenéd!
Hát nem jobb, hogy valaki megvéd ettől?

Balla Szabolcs 2010.12.16. 00:55:59

@onmagam: hát a maffia is megvéd a rosszfiúktól,s ott is korrekt tarifa van. Azt mégse nem tetszik annyira sokaknak, kérdezd csak a sziciliaiakat.
Valami fura oknál fogva az emberek a világ minden táján kedvelik a szabadságot, ezért adta a legtöbb ember életét érte a történelem során. A szabadság az, hogy ha akarsz, mehetsz az államiba, én pedig, ha nem akarok nem megyek. Pisilhetsz nyugodtan - mondja a doki -, amennyit akarsz, csak épp bevarrta a hogyishívjákodat. Nem azt gondolnád hogy hülyének néz? Nos, 3 millió adófizetőnek azt mondani, hogy van 1 hónapja, hogy 33 irodában, télvíz ideján sorban állva igyekezzen nyilatkozni, ha maradni akar, nos ez kb ilyen. Azaz irodánként 100ezer embert kellene tudniuk lekezelni 1 hónap alatt. Szerinted menni fog ? Hát ez a zsarolás egyfelől, másfelől meg a hülyének nézése az adózó polgárnak. És amig adófizetőként belőlem élnek a parlamentben ülők, meg a becses kormánytagok is, addig szóvá teszem az ilyen szemétkedést. Meg mások is, ahoyg elnézem. A végkielégítések bántották az emberek igazság érzetét ? Hát ez is, csak mi többen vagyunk érintettek, közvetlenül. Kicsivel többen, egészen pontosan a dolgozó-adózók 85%-a. Ez több mint 4/5-öd, ha jól számolom.

2010.12.16. 10:01:53

@Balla Szabolcs: Nyugi Szabolcs! Legalább a humorérzékünket próbáljuk megőrizni, az előtted szóló csak ironizált. Nevessünk, mert vicces volt.

Waldi! 2010.12.17. 13:50:03

ONYF honlap:

"Tisztelt Ügyfelünk! Tájékoztatjuk, hogy karbantartási munkálatok miatt 2010. 12. 17-én 17.00 órától 2010. 12. 20-án 6.00 óráig elektronikus szolgáltatásaink nem lesznek elérhetőek. Megértésüket és türelmüket köszönjük! ONYF"

Na elmennek mar a picsaba :D

Waldi! 2010.12.17. 17:17:55

atv.hu/belfold/video-20101216_levelben_rendezi_le_a_leendo_nyugdijasokat_a_kormany_video

"Selmeczi Gabrilla azt is elmondta, hogy a kormany nem kesobb nem tervezi, hogy lehetoseget biztosit az allami rendszerbe torteno visszateresre: Most szeretnek minden kit arra ravenni es meggyozni, hogy jojjon vissza a biztonsagot nyujto allami nyugdij rendszerbe, egyebkent ha kesobb tobbszor kinyitnank a kaput, akkor igazsagtalan lenne az allami nyugdijrendszerben tartozkodokkal, mert esetleg lehetne manipulalni."

Gabika, te retardalt, nyomoronc vegleny, hat megis hogy lehetne manipulalni? Csak nem ugy, hogy a tozsden nem eltozsdezik, hanem fialtatjak a penztem?

Bert 2010.12.19. 09:35:41

Most akkor kell előzetes időpontegyeztetés, avagy sem? Ha nem, akkor rendezzünk flashmob-ot az egyik hivatal előtt, ahol hosszú, tömött sorokban jelentjük be a maradásunkat, természetesen jó előre értesítve a sajtót.

Ujhelyi Tamás 2010.12.20. 00:09:21

@Axum: Kedves Axum!

Tudomásom szerint, a magánnyugdíjpénztárral az a magán-nyugdíjpénztári tag köthet megállapodást, akinek az adott időszakban nincs járulékköteles jövedelme, de magánpénztári egyéni számláját erre az időszakra vonatkozóan is gyarapítani kívánja. A pénztártag dönthet úgy, hogy ezzel egyidejűleg a nyugdíjbiztosítási igazgatósággal is megállapodást köt egyéni járulékfizetés céljából, ebben az esetben a megállapodás időtartama szolgálati időnek számítandó. Azon pénztártagok, akik rendszeres bérjövedelemmel rendelkeznek, így a nyugdíjjárulékot, ill. a magánpénztári tagdíjat folyamatosan vonják bruttó bérükből és utalják az APEH-en keresztül a társadalombiztosítás, ill. a magánnyugdíjpénztárak felé. Ezen tagoknak többletbefizetésre tagdíj-kiegészítés formájában van lehetőségük, amellyel az - eddig - 8 %-os tagdíjat plusz 2 %-kal 10 %-ra egészíthetik ki. Ezután adókedvezmény jár, tb visszalépés esetén egyösszegben, de adókötelesen igényelhető. (jelenleg majd adómentesen - kicsit diszkrminatív azokkal, akik eddig igényelték :-( ) A fenti lehetőségeken túl a magánpénztári megtakarítás további gyarapítására nincs lehetőség, valószínűleg ezért javasolták az önkéntes pénztári megtakarítási formát, amely szintén hosszútávú nyugdíjcélú megtakarítást jelent, nyugdíjasként egyösszegben vagy havi életjáradék formájában is igényelhető (adómentesen), már ha a 10 éves várakozási idő után nem veszi fel az önkéntes pénztári tag egyösszegben (ez esetben adóköteles jövedelemnek minősül).
Én ennyit tudok kútfőből, ha valami nem tiszta benne, szívesen utánanézek.

Waldi! 2010.12.20. 09:44:29

@Bert:

Szerintem kulonosebb szervezes nelkul is ez lesz januar 31.-ig. Legalabbis nem nagyon hallottam olyan fiatalabb ismerosrol, aki vissza akarna menekulni az allami nyugdijrendszerbe.

Igazember 2010.12.22. 03:22:12

@Waldi!: Én a Fiummei útra megyek nyilatkozni, hogy maradok a magánba, mihelyt lehet, ki merre?
süti beállítások módosítása