HTML

Az én nyugdíjam

Tájékoztatás, információk a magánnyugdíj célú egyéni megtakarítások védelme érdekében, amelyek minden magánnyugdíjpénztári tag MAGÁN tulajdonát képező befektetések, akárcsak a bankszámlán elhelyezett és lekötött betétek. E jellegét mutatja, hogy ahhoz hasonlatosan örökölhető is. Magyarország jelenlegi Kormánya trükkös figyelemeltereléssel és megtévesztő nyilatkozataival igyekszik a 18 magánnyugdíjpénztárban mintegy 3 millió tag által 12 év alatt felhalmozott, mintegy 2800 milliárd(!) forintnyi befektetett vagyon törvényesített elsikkasztására. A legfontosabb tudnivaló e vagyonról, hogy mint magántulajdont, az állam nem államosíthatja, így a tagokat igyekszik meggyőzni, hogy megtakarításukat önként adják át az állami nyugdíjalapba, konkrét ellentételezés és törvényi garanciák nélkül. Ennek a tevékenységnek a megakadályozása e blog célja magánemberként.

Friss topikok

Egy tál lencséért...?

2010.12.22. 12:10 azennyugdijam

A magánnyugdíj-pénztárban egyéni számlámon felhalmozódott pénz sorsáról kell döntenem hamarosan. Maradok nyugdíjpénztári tag vagy az állami rendszert választom azáltal, hogy nem csinálok semmit. Felelősségteljes döntésnek kell lennie ennek, hiszen befolyásolni fogja a nyugdíjas éveim minőségét, anyagi lehetőségeimet.  Az utóbbi hetek kormányzati kommunikációja próbál meggyőzni a semmittevés mellett, azaz hogy változtassak: "lépjek át" az állami tb-rendszerbe. Ennek egyik igen hatékony eszköze, hogy elhúzza az orrom előtt a mézesmadzagot: ha a pénztáram inflációt meghaladó hozamot ér el, azt akár fel is vehetem készpénzben...(nocsak-nocsak, az „eltőzsdézés” kormányzati nyelven annyit jelent, hogy az inflációt meghaladó hozamom, VALÓDI NYERESÉGEM KELETKEZETT?)
 
No, el is kerekedett a szemem, itt a Kánaán! Sanyarú sorsom jobbra fordul, megoldódnak anyagi gondjaim. Lecserélem az autót, megnősülök, telket veszek vagy teszem azt, én magam tőzsdézem el ezt a vagyont. Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik már számolnak azzal a pénzzel, ami a házhoz fog állni, hála a kormánynak. Csakhogy érdemes megnézni, hogy mekkora is ez az összeg, mit veszíthetek ezért cserébe, illetve az előbbi két összeg milyen arányban van egymással.
 
Az úgynevezett pozitív reálhozam (amitől jobbra fordul az életem, és megoldódik minden gondom) pontos összegét ma senki nem tudja megmondani. A pénztárak gőzerővel dolgoznak a reálhozamot kiszámító programokon, hiszen a reálhozam számítását, annak elszámolását nekik kell végrehajtani. Ahhoz képest, hogy milyen megbízhatatlannak titulálta őket a kormány, azért mégiscsak ők végezzék el a munkát…
Arról már csak egy lazító tea mellett gondolkodom el, hogy a számítási, programozási költségeket természetesen a pénztárak állják – a brutális módon lecsökkentett működési költségükből.
 
Visszatérve a reálhozam nagyságára: az a legjobb esetben is tízezres nagyságú lesz egy átlagos pénztártag esetében. Persze ez függ a felhalmozott összegtől, a választott pénztár gazdálkodásának sikerességétől, a választott portfoliótól. De hívjuk segítségül a Nemzetgazdasági Minisztérium által megrendelt tanulmányt. A 2010 októberében készült tanulmány szerint a „magán-nyugdíjpénztári szektor működésének tizenkét teljes éve alatt elért éves átlagos reálhozam 0,73% volt.” Ezt mondja a Matolcsy miniszter úr megrendelésére készült tanulmány. Számoljunk tehát ezzel, hogy nagyságrendileg megtudjuk, mennyi az annyi! Nekem nagyságrendileg 2.5 millió forint van a számlámon. Az átlagos reálhozam ezek szerint az én esetemben 18.250 Ft. Hát ebből nem fogom lecserélni az autót, nem fogok megnősülni, telket sem fogok venni, maximum tőzsdézni fogok tudni, de azt is kicsiben.
 
A második nyugtató teánál pedig oda is eljutok, hogy a reálhozam kiutalásának, a TB-visszalépés kapcsán történő vagyonátadásnak minden költségét a pénztártagok részére megállapított reálhozam összegéből KELL LEVONNI annak kiutalása előtt - nyilatkozta a napokban Nagy Anna kormányszóvivő!!!
(forrás: http://hirszerzo.hu/profit/20101215_magannyugdij_kifizetes#utm_source=20101216_ketpilleres_nyugdijrendszer&utm_medium=Flyer&utm_campaign=hirszerzo.hu)
 
Lehet persze, hogy a reálhozam összege az én esetemben akár 25.000 Ft is lesz (természetesen a mindenféle költségeket ebből még levonják, neeem, nem az államnak átadandó 2.5 millióból, hanem ebből a 25.000 Ft-ból).
Mindenesetre a mostani döntésem arról fog szólni, hogy lemondok az állam javára 2.500.000 Ft-ról és cserébe felmarkolok adómentesen nagyságrendileg 18.250 Ft-ot. Persze ez a pénz sem most üti a markom, hanem a jelenlegi tervek szerint április-májusban. Január végéig kell döntenem, anélül, hogy tudnám a pontos reálhozam összeget.
 
Az biztos, hogy ha egyszer lemondok erről a 2.500.000 forintról (nem nyilatkozom arról, hogy magánnyugdíj péztári tag akarok maradni), akkor annak örökre búcsút modhatok. Mindezt némi aprópénzért ahhoz képest, amiről lemondok.
 
Mindent meggondoltam, mindent megfontoltam: nem adom sem a lelkemet, sem a magánpénztári megtakaritásaimat egy tál lencséért!

 

13 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azennyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr1002532225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waldi! 2010.12.22. 12:21:04

Emberek lehet matol menni nyilatkozni, allitolag meg nincs sor:

Érdeklődő levelére válaszolva az alábbi tájékoztatást adjuk:

Az Országgyűlés 2010.12.13-ai ülésnapján elfogadott, 2010.12.22-től hatályban lévő - a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról szóló törvény alapján a magánnyugdíjpénztári tagnak a tagsági jogviszonya fenntartásának szándékáról 2011. január 31 napjáig - személyazonosságának ellenőrzése céljából - személyesen kell nyilatkoznia bármely nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál vagy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál (Nyufig), illetve az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF).

A nyilatkozattételhez szükséges nyomtatványt az Igazgatóságokon biztosítjuk a megjelenő ügyfelek számára. Megjelenéskor a személyi okmányait (személyi igazolvány, lakcímkártya ) és TAJ kártyáját kell bemutatni. (Időpontot nem szükséges kérni.)

2011. január 31-ig e témában meghosszabbított nyitva tartással fogadjuk az ügyfeleinket.

A Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság ügyfélszolgálatain:
Budapest a VIII. ker. Fiumei út 19!a,
Cegléd Táncsics Mihály u. 4.
Vác dr. Csányi László krt 16.

Magán-nyugdíjpénztári tagság fenntartása ügyében ügyfélfogadási idő:
Hétfő 8.00-18.00
Kedd: 8.00-16.30
Szerda: 8.00-16.30
Csütörtök: 8.00-16.30
Péntek: 8.00-14.00

onmagam 2010.12.23. 06:15:32

Te is tudod, hogy a visszelépés előnye nem a felvehető infláció feletti hozam, azaz 10-20 ezer forint, hanem az állami nyugdíj jogosultság.
Csak a korrektség kedvéért.

judy7 2010.12.23. 11:04:06

@onmagam: Amit ugye a kormány garantál.
Láthatjuk mennyit ér a kormány garanciája.
Csak a korrektség kedvéért.

Csapatjátékos · https://vasarlocsapat.hu 2010.12.23. 11:33:11

Én tutira maradok MNYP tag, és Ti?
<a href="http://www.vasarlocsapat.hu/_blog/_szavazas/_nyugdij/nyugdij.shtml">www.vasarlocsapat.hu/_blog/_szavazas/_nyugdij/nyugdij.shtml&lt;/a&gt;

HmMm 2010.12.26. 01:04:49

Nem értek túlzottan a gazdasági matekhoz, de lássuk csak: ha az összegyűjtött 2,5 millió forintból valóban csupán 18 ezer lenne a reálhozam, akkor miért is olyan jó a nyugdíjpénztár?...
Én máshogy kalkuláltam, de örülök, ha valaki segít. Szóval mondjuk a pénztáram a 12 év alatt 8,1%-os éves átlaghozamot ért el. Az infláció ez idő alatt (visszakereshető) 6,1% volt szintén éves átlagban. Vagyis a hozamomból 2% a reálhozam, a többit elviszi az infláció. Vagyis a hozamom 3/4-e elillant a pénzromlással, és csak a negyede a reálhozam. Ha a hozamom 500 ezer ft, akkor annak a negyede 125 ezer forint. Ez messze van a 10-20 ezres nagyságrendtől... Miben tévedek? Valaki biztos ért a pénzügyi számításokhoz!

HmMm 2010.12.26. 01:30:18

"A reálhozam tehát megmutatja, hogy adott időszak alatt ténylegesen mennyit nőtt befektetésünk értéke."

Szóval emiatt vagyok gondban, mert ha valakinek 12 év alatt a befektetés értéke 18 ezer forinttal nőtt, ahogy azt a fenti írásban olvashattam, akkor az aligha jó eredmény, és semmiképp sem a nyugdíjpénztár melletti érv.

Sky_Net 2010.12.27. 16:10:44

@HmMm:
Azért kiemelnék néhány dolgot azzal kapcsolatban, hogy "nem sok a 18 ezer forint reálhozam":
1, gondolom mindenki számára világos, hogy ez az infláción felüli hozam, vagyis ha nulla lenne, a pénzed akkor is megtartotta azt az értéket, amit befizettél
2, a magánnyugdíj a tiéd, és ami még fontosabb, megvan, és a számládon gyűlik
3, a nyugdíjak kifizetéséhez (ha minden az államiba megy) akkor is kevés a befolyt összeg (és a jövőben még kevesebb lesz), tehát minden fillér el lesz költve!
4, az azonnal elköltött összegből az állam sem fog tudni profitot termelni, tehát nem lesz gyűjtögetés a nyugdíjas évekre (se egyénileg, se állami szinten)
5, amikor az érintettek 20-30 év múlva nyugdíjba mennek, akkor egy mágikus képlet alapján ki lesz számolva, hogy kb. nem kapnak semmit (mert egyszerűen nem lesz pénz a kifizetésekre) (akárhogy nem akarják, egy idő után a jelenlegi nyugdíjakat is kénytelen lesz csökkenteni)
6, ha van magánnyugdíj számlád, akkor sem kapnál az állami oldalról semmit, de legalább ott lenne a magánnyugdíj-pénztári számládon a megtakarításod

7, az is igaz, hogy mivel a magánnyugdíj rendszernek a pozitív hatása csak akkor lenne majd érezhető, ha már elkezdődnek a kifizetések, vagyis olyanok mennének nyugdíjba akiknek van magánnyugdíj megtakarításuk
8, addig az államnál mint hiány jelentkezik az az összeg, ami a számlákra megy, és az is igaz, hogy addig az államnak ezt kezelni kellene tudnia (ez lenne a legnagyobb dolog a történetbe, amit az emberekért meg kellene tenni, hogy mindenkinek biztosítva legyenek a nyugdíjas évei, és ezen kellene dolgoznia, ha neki fontosak az emberek)
9, de mivel most és a jövőben teljesen meg fogják szüntetni a magánnyugdíj rendszert (gőzerővel azon fognak dolgozni, hogy ellehetetlenítsék azt), 3 vagy 10 év múlva mit fog államosítani (ellopni), hogy ki tudja fizetni az akkori nyugdíjakat...és akkor még mindig nem beszélünk semmi megtakarításról!!!

10, zárópontként még annyit, hogy majd mikor az érintett 20-30 év múlva nyugdíjba szeretne menni, mert végigdolgozta az életét, és még élelemre sem lesz elég amit kap, akkor majd mehet reklamálni, hogy: "de viktor megígérte". Körbe fogják röhögni! Hozzáteszem teljesen jogosan!

Az hogy te nem látsz át még töredék összegfüggéseket sem, az a kisebbik baj. Bár az, hogy ez elvakultsággal párosul, az már súlyosabb. Viszont az a tragédia, hogy a kormány csapkod, és már több esetben bebizonyosodott, hogy gazdasági analfabéta, az a legrosszabb a történetben.

HmMm 2010.12.28. 01:48:56

@Sky_Net:
Köszönöm értelmetlen válaszod! Hogy miért tekintem annak?
1, Rengeteg dologra válaszoltál, amit nem kérdeztem, csak arra az egyre nem, amit kérdeztem.
2, Én a nyugdíjpénztáramtól igenis elvárom, hogy reálhozamot is termeljen, és ha nem képes erre, akkor azt továbbra sem tartom a pénztár melletti érvnek. Az összes többi általad felemlített dologról azonban egyetlen szót sem írtam, tehát fogalmam sincs, honnan okoskodtad ki a "nem látsz át még töredék összegfüggéseket sem" és az "ez elvakultsággal párosul" következtetéseidet. Benned rengeteg lehet a düh és gyűlölet, talán ezért látsz bele olyanokat a mondataimba, amik nincsenek ott. Egy szóval sem ítélkeztem, melyik megoldás a jobb, csupán a számokat firtattam, és az azokból levont következtetést.

Szóval: ha akad valaki, aki ebben a reálhozam-számításban tud okosat mondani, azt megköszönném. Megkeseredett, látnoki képességekkel bíró, a következő 200 év nyugdíjpolitikáját felvázoló agitátorok kíméljenek!

1954zsu 2010.12.28. 14:55:04

Remélem sokan felébrednek időben ! Én már 23-án nyilatkoztam ! Sok sikert !

rice 2010.12.28. 20:49:04

@HmMm: Én sem vagyok elégedett a Nyugdíjpénztáram teljesítményével!
De: Az internet segítségével nyomon követem a befizetett összeg hozamának alakulását, látom, hogy gyarapszik a pénzem! És ez új erőt ad a mindennapi munkámhoz és az életemhez.
Az államirendszerben ezt nem tehetem meg, nem mondhatom, hogy pl. tartsák állampapírokban a pénzemet, mert Én így látom jónak. Ott majd egy v.milyen képlet segítségével kiszámolnak egy havi összeget.

ABI 2010.12.29. 23:21:59

@HmMm:
Kedves HmHm!
Tudtommal már van pénztár, ahol meg tudod kérdezni, hogy mennyi a reálhozamod! Nem akarok neveket mondani, de már van, ahol biztosan lehet tudni, bár engem arról tájékoztattak, hogy átlépő tagok esetében nem lehet még megmondani, mert ott a másik, régi pénztár adataira is szükség van a számításhoz, a pénztárak most dolgozzák ezeknek az adatoknak az átadását, hogy január elejére meg tudják küldeni egymásnak, amiket meg kell.
A lényeg, hogy érdemes lenne rákérdezned a saját pénztáradnál.
A reálhozamról vitázni szerintem felesleges. Aki adott esetben több millió forintot odaad azért, hogy az állam elköltse, s majd utána 30-40 évig imádkozunk azért, háthhha lesz majd valaki, aki még bejelentve dolgozik, amikor nekünk nyugdíjat kell fizetni, annak csak gratulálni tudok.
Nem hiszek abban, hogy másokra kell alapoznom az életemet. MAGAMRA akarok alapozni, csak azt látom, hogy mindenhová csak fizetünk, fizetünk, és alig marad valami... ez legalább VAN. Ha meghalok, akkor is, ha nem, akkor is. Független tanulmányok mondják: 2013 után az állami nyugdíj mellé is félre kell tenned, nem is keveset, hogy minden napra legyen legalább egy szelet kenyered. Hát köszönöm szépen. Én is maradok pénztári tag! És megyek 2011. január 5-én nyilatkozni!!! :-)

Sky_Net 2010.12.31. 00:54:09

@HmMm:
Véleményem a hozamról: egy gazdasági válság után, és azt figyelembe véve, hogy a magánnyugdíjpénztárak maximálisan korlátozva vannak a befektetések tekintetében, szerintem nem is rossz az a minimális hozam.
Személy szerint én inkább a biztonságot pártolom, mint a spekulációt a nyugdíj esetében.
Ha nagyobb hozamot akarunk, akkor nagyobb teret kellett volna a pénztáraknak engedni. Pluszban még a működési költséget csökkenteni (erre indultak is törekvések). De mindezeket figyelembe véve a a magánnyugdíjpénztár akkor is egy hosszútávú befektetés! És ha nem tévedek, akkor a tőkeállomány növekedésével (idő előrehaladtával) egyre jobb lenne a hozam.

--
Először az első hozzászólásodra válaszoltam:

"Szóval emiatt vagyok gondban, mert ha valakinek 12 év alatt a befektetés értéke 18 ezer forinttal nőtt, ahogy azt a fenti írásban olvashattam, akkor az aligha jó eredmény, és semmiképp sem a nyugdíjpénztár melletti érv."

Ezt lehet másként értelmezni, mint úgy hogy: nem éri meg gyűjtögetni, ha el is költhetjük azonnal?
Mivel jelenleg és a múltban sem volt más, használható alternatíva, legalábbis a nyugdíjjárulék (vagy nyugdíjadó) befektetésére az embereknek. Állami vagy állami+magán!
Egy kis cinizmus:
Esetleg akkor lenne értelme a gyűjtögetésnek, ha még idős korunkban is szeretnénk enni, és esetleg nem csak az mindenkori kormány jóságára, és az állam pénzére szeretnénk hagyatkozni. :)

Ebből is látszik az álláspontom (és szerintem a biztonság érdekében a nyugdíjnál is ezt kellene követni): ha a befektetés megőrzi a vásárlóértékét, akkor már jó!

Természetesen lehet mindenféle más, sokkal jobban profitáló befektetéseket csinálnia mindenkinek, de azt nem a megtermelt nyugdíjjárulékból, hanem a leadózott pénzekből (túlnyomórészt).

Nos én erre válaszoltam neked, vagyis szerettem volna, de úgy tűnik számodra "értelmetlen" volt a válasz.
Viszont az általad írt első bejegyzésben én azt nem találom, hogy téged a számítási módszer érdekelne. :)

Én kérek elnézést a "értelmetlenségem" miatt!

Ui.: Örülök, hogy az eredeti hozzászólásodat nem tudtad átszerkeszteni vagy kitörölni! :)
süti beállítások módosítása