HTML

Az én nyugdíjam

Tájékoztatás, információk a magánnyugdíj célú egyéni megtakarítások védelme érdekében, amelyek minden magánnyugdíjpénztári tag MAGÁN tulajdonát képező befektetések, akárcsak a bankszámlán elhelyezett és lekötött betétek. E jellegét mutatja, hogy ahhoz hasonlatosan örökölhető is. Magyarország jelenlegi Kormánya trükkös figyelemeltereléssel és megtévesztő nyilatkozataival igyekszik a 18 magánnyugdíjpénztárban mintegy 3 millió tag által 12 év alatt felhalmozott, mintegy 2800 milliárd(!) forintnyi befektetett vagyon törvényesített elsikkasztására. A legfontosabb tudnivaló e vagyonról, hogy mint magántulajdont, az állam nem államosíthatja, így a tagokat igyekszik meggyőzni, hogy megtakarításukat önként adják át az állami nyugdíjalapba, konkrét ellentételezés és törvényi garanciák nélkül. Ennek a tevékenységnek a megakadályozása e blog célja magánemberként.

Friss topikok

"Ne hagyd magad zsarolni!" - Találkozzunk december 12-én 14.00 órakor a Hősök terén!

2010.12.02. 14:08 azennyugdijam

Tiltakozó demonstrációt tartunk 2010. december 12-én 14.00 órától a Hősök terén a nyugdíjcélú megtakarítások védelmében, az állami nyugdíjrendszerbe való visszakényszerítés, valamint a kormány demokratikus jogainkat sértő magatartása és felelőtlen intézkedései ellen!

Korábbi, pontatlan hírekkel szemben a Kossuth téren nem lesz semmilyen demonstráció aznap, helyette lesz a Hősök terén.

 

A november 26-án benyújtott T/1817. számú törvényjavaslat (a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról, és a szabad pénztár-választás lebonyolításával összefüggő egyes törvénymódosításokról), amelynek elfogadása a Kormány szándékai szerint december 13-ig megtörténik, a magyar állampolgárokat megfosztja a szabad választás jogától!

 

Tiltakozunk az ellen, hogy a pénztártagok beleegyezése és előre meghatározott ellentételezés nélkül leállították a magán-nyugdíjpénztári tagdíjak átutalását a nyugdíjpénztárakba!

Követeljük az át nem utalt tagdíjak átutalását és jóváírását a magán-nyugdíjpénztári tagok egyéni számláin!

 

Tiltakozunk az ellen, hogy zsarolással kényszerítik vissza az embereket az állami nyugdíjrendszerbe azáltal, hogy a sok évtizeden át befizetett 24%-os mértékű munkáltatói nyugdíjjárulék ellenére a magán-nyugdíjpénztári tagok nem részesülhetnek állami nyugellátásban (függetlenül attól, hogy ezt a 24%-ot járuléknak, adónak, vagy éppen minek nevezi a kormány)!

 

Tiltakozunk az ellen, hogy azon állampolgároknak kell nyilatkozatot tenniük, akik magán-nyugdíjpénztári tagok kívánnak maradni, nem pedig azoknak, akik a magán-nyugdíjpénztári szerződésüket fel kívánják bontani, és visszalépnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe!

 

Tiltakozunk az ellen, hogy a maradásról személyesen kell nyilatkozni a majdani jogszabály által kijelölt (egyelőre még teljes pontossággal meg nem nevezett) kormányzati szervnél!

 

Tiltakozunk az ellen, hogy a hatályba lépését követően a törvény mindösszesen 45 napot biztosít a nyilatkozattételre (mindezt a Karácsonyi Ünnepek alatt)!

 

Tiltakozunk az ellen, hogy a magán-nyugdíjpénztárak működési költségeit olyan alacsony szinten állapítja meg a törvényjavaslat, amely mellett a fenntartásuk nem biztosítható!

 

Tiltakozunk a magán-nyugdíjpénztárak és a pénztárakban felhalmozott vagyon nyílt államosítása ellen!

 

Tiltakozunk a kormánynak a demokratikus intézményrendszert romboló törvénymódosításai ellen!

 

Felszólítjuk az országgyűlési képviselőket, hogy ne szavazzák meg ezt a súlyosan antidemokratikus és alkotmányellenes törvényjavaslatot!

 

 

Kérjük, aki céljainkkal egyetért, tűzzön kabátjára kék színű szalagot! 

A szalagot a magán-nyugdíjpénztári megtakarításaink védelmében, egyben a demokrácia és a jogállamiság lerombolása elleni tiltakozás kifejezésére viseljük!

A demonstráció pártoktól független. Kérjük, ezt mindenki tartsa tiszteletben, és ne hozzatok pártjelvényeket.

 Találkozunk december 12-én 14 órakor a Hősök terén! 

62 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azennyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr982486128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacu11 2010.12.02. 20:51:32

Ott leszek! ...és hozok magammal még pár embert!

kacu11 2010.12.02. 21:23:25

Lehet, hogy sokan gondolják, hogy mit akar ez a nyanya?! Úgy gondolom, hogy nekünk kell a gyerekeinket, unokáinkat a helyes útra téríteni. Tudom, hogy lehet a dolognak egy olyan önző látszata is. Ugyanis, ha a fiatalakat - a sajtó hatalmával élve- hazug állításokkal, zsarolással visszaléptetés "választásra" kényszerítik, annak évek múlva komoly következményei lehetnek az egész nyugdíjas társadalomra.
És itt jön az a bizonyos önzés...
Ha most úgymond államosítják a pénztártagok saját tulajdonát, és azt azonnal elköltik, mi lesz utána? Az államkassza hiányának csökkentésére, első nekifutásra csökkentik a mi nyugdíjunkat!
Hogyan tovább????!!!
Ezért is kell összefognunk fiataloknak és idősöknek, mert a mi megélhetésünkkel és gyerekeink jövőjével játszadoznak!
Tudom, hogy a fiatalok szinte a létfenntartásukért küzdenek. Fáradtan, belefáradva az egész helyzetbe nem törődnek avval, hogy mi lesz holnap. A legtöbbjüknek a napi megélhetés gondot jelent, és legyen, ahogy lesz elfogadja a helyzetet, és nem is érdekli...
Tökéletesen megértem!
De kérek mindenkit, hogy fogjunk össze, holnap is nap lesz... és talán szebb is!

kibiccc 2010.12.03. 00:19:17

Korábban azt olvastam, hogy december 12-én 12-től 2-ig a Kossuth téren lesz tüntetés:

nyugdijkarosultak.blog.hu/2010/11/25/tuntetes_25

forum.168ora.hu/viewtopic.php?p=376391#p376369

www.tisztabeszed.hu/index.php?q=libretto

Két tüntetés is lesz aznap, vagy módosult a helyszín és az időpont?

* * * * * *

Először szerintem is azt mondta Matolcsy, hogy aki marad, az "kiszerződik" az állami nyugdíjból és onnan nem kap majd nyugdíjat, de később ezt enyhítették úgy, hogy "csak" újabb szolgálati időt nem szerez 2011. decembertől. Ez is felháborító, de nem ugyanaz.

Spann 2010.12.03. 10:54:07

@kibiccc: EZ UGYANAZ A TÜNTETÉS, CSAK AZ IDŐPONT ÉS A HELYSZÍN VÁLTOZOTT (engedélyezési okból)

Gaabor 2010.12.03. 11:28:23

Megtaláltam a megfelelő AB határozatot és az ide vonatkozó részt:
43/1995. (VI. 30.) AB határozat

"A társadalombiztosítási jogviszonyokat a maguk egészében kell kezelni.
A rendszer részei a járulékfizető munkáltatók ( megbízók stb. ) is. A finanszírozás technikai felépítése szerint a járulék egy részét a munkáltató fizeti be - de a kifizetett személyi jövedelem után. A közvetlen levonás olyan, mint az adóelőleg, elvileg ki is lehetne fizetni és a jogosulttal azonnal befizettetni. Ezért a biztosítási elemmel járó összes garancia arra tekintet nélkül megilleti a kedvezményezettet, hogy ki fizeti a járulékot az ő javára."

Mindegy, hogy a foglalkoztató által fizetett munkáltatói nyugdíjjárulékot ezentúl "munkáltatói nyugdíj-hozzájárulásnak" fogják hívni

csikóhalacska 2010.12.03. 13:15:12

@Gaabor: Én úgy hallottam, hogy adónak fogják hívni ezentúl, az alkotmány törvényeit pedig semmi átírniuk... Azonban: még mindig ott a kérdés, ha mindenki fizeti a 25%-os adónak nevezett járulékot az egyik miért szerez továbbra is szolgálati időt a másik pedig miért nem? A 10%-ra ráfogni, hogy nyugdíjjárulék nevetséges az előzmények ismeretében. Én mindenképpen ezen a szálon nyargalnék tovább, mert a többi érvet sajnos lehetőségük van simán lesöpörni. Egy a lényeg közel ugyanakkora pénzösszeg elszedés mellett nem tehetnek ekkora különbséget sehogyan sem. Az egy dolog, hogy megpróbálják, mert ugye kéne nekik a pénz, de rajtunk múlik engedjük-e. Én azt mondom: NEM!

Megalúzer 2010.12.03. 14:21:36

A tüntetés mellett minden egyéb eszközt ragadjunk meg: írjunk egy személyes levelet a képviselőnknek, melyben felhívjuk a figyelmét, hogy NEM törvénytelenségek sorozatára kapott meghatalmazást a választásokon, és az álláspontunk kifejtése után szólítsuk fel, hogy NE szavazza meg a törvénytervezetet! Minél több emberrel írassuk alá, és időben küldjük meg neki tértivevénnyel, emilen stb. Legalább ne mondhassa utólag, hogy senki sem jelezte neki, hogy nem ért egyet a tvtervezettel.

tom81 2010.12.03. 19:49:45

kacu11! Te szeretnivaló nyanya! Kár, hogy így kell látnod a helyzetet! Kár, hogy Neked kell aggódnod! Kár, hogy talán a fiaid nemzedéke nem ért Veled egyet! Én szerintem az unokáid nemzedéke vagyok, mégis egyetértek, remélem, az egy kicsit legalább vigasztal!

kibiccc 2010.12.03. 22:50:28

@Spann: Köszönöm. (Anyaisten!)

Bert 2010.12.03. 22:52:14

Egyúttal a parlamentnél is kéne másnap.

RÁBA GYÖRGY 2010.12.04. 13:09:50

Mára kiderült: A király meztelen.
Az Állam és kormánya pedig,
hazug.

VÁDOLOM az Államot és kormányát, hogy tömegek életviszo-nyait nehezíti meg!

Az Állam közölte, hogy 2011-ben nem emelkedik a közszférában dolgozók illetménye. Tette ezt akkor, amikor pl jó szándékú államtit-kára, Hoffmann Rózsa a tanévnyitókon még jelentős bér-rendezésekről vizionált. Az Állam és kormánya azt ígérte, hogy segít a devizahitelesek gondjain. Nem tette. Az Állam és kormánya azt ígérte, megőrzi a magán-nyugdíjpénztárak tőkéjét, megvédi és tagjait. Nem tette, sőt.

VÁDOLOM az Államot és kormányát, hogy becsapja az emberek millióit!

Az Állam és kormánya hazudik. Hazudik, mert azt hirdeti, hogy ál-lásokat óhajt teremteni, munkahelyek százezreit ígérve, ugyanakkor 2011-ben 30 ezer álláshely megszüntetését tervezi. Az Állam és kor-mánya tűri, hogy 78 ezer forint legyen a minimálbér, tűri, hogy mun-kavállalók százezreit alázzák meg nap, mint nap, hogy a kis(kényszer)vállalkozók tömegeit sújtja a körbetartozás, és némán figyeli, hogy packáznak polgáraival.

VÁDOLOM a kormányt és a parlamentet, s különösen Matolcsy pénzügyi népbiztost, hogy megrövidíti milliók szolgálati idejét, és elveszi megtakarításait!

Az Állam és kormánya butának nézi a lakosságot. Azt véli, hogy 3 millió ember elhiszi, hogy azt a rengeteg pénzt, amit deklaráltan ál-lamadósságra és folyó nyugdíjak finanszírozására fordít majd az egyik kéz- Matolcsyé-, azt egy másik kéz- Selmeczié-, majd egyéni számlára teszi. Nem teszi. Az Állam elkobozni készül mintegy 3000 milliárd forintot, úgy, hogy semmit nem ad cserébe. Nem keveset ad, nem va-lamit ad. Semmi nem ad.

Közben pedig, azt kommunikáltatja mamelukjaival, hogy az einstand a népért van. A nyugdíjbiztonságért van. A jövőért van. Mindehhez tájékozatlan, buta, rosszindulatú janicsárokat sikerült találnia. Matolcsy úr, Szíjjártó úr és Selmeczi asszonyság a százalékszámítás-sal sincs mindig tisztában.
Mindenkinek ártanak ezek az emberek.
Akik visszatérnek, elvesztik pénzüket, és a további megtakarítás lehe-tőségét.
Akik maradnak, elvesztik a további szolgálati idejüket.

VÁDOLOM A kormánypárti Képviselőket, mert szavazataikkal érzéketlenül tűrik és támogatják, hogy a Kormány elkobozza 3 millió ember megtakarítását!

A képviselők megsértik az emberi méltóságot. A törvénytervezet valódi jogi kuriózum. Az ország szégyene. Utcára, majd sorbaállásra kényszerít tömegeket, hogy nyilatkozhassanak arról: maradni akarnak ott, ahol vannak. Tv. Terv. 18.§ és 25.§. Milyen közigazgatási bukfenc ez? Hogyan lehetséges a Polgári Törvénykönyvet is felülbírálni?

De a kormány is kimutatja a foga fehérjét, amikor a törvénytervezet 35.§-ában lehetővé teszi, hogy 2011. január 31. után is magánnyugdíjpénzár - tag lehessen valaki. Azaz, ezzel írásban ismeri el: Csak a pénzünk kell! Ha nem tudunk nyilatkozni a maradásról, és január 31.-vel belépünk automatikusan az állami rendszerbe, akár már február 2.-án mehetünk a MNYP- be, de a pénzünk már az Államé. Ezért a módszerért egy rendes kocsmában ütnek. Nagyot ütnek.

VÁDOLOM Selmeczi Gabriella népbiztost, mert prejudikál és fé-lelmet kelt!

A kormány és Népbiztosa riogat. Hiányzó százmilliárdokat emleget. Vizsgálatokat helyez kilátásba. Bűncselekménnyel gyanúsítaná meg a magánpénztárak vezetőit, mert a megrendelt szakmai anyagok szerint több lehetne a pénz a kasszákban. Bizonyára lehetne. Csak közben akadt egy világválság 2008-ban, amikor csak a CHF-en 50%-ot bukott minden befektető és kisember. A befektető tudott korrigálni, a kisem-ber most rokkan bele.

VÁDOLOM az Államot és a Kormányt!

Az Állam és kormánya ígér, de nem tartja be. A CHF árfolyam mi-att reménytelen helyzetbe kerülő százezreken Rogántól Kósáig min-denki segíteni akart, de semmi nem történt. A Magyar Köztársaság Kormányának semmilyen ötlete, javaslata nincs, ami akárcsak enyhí-tené ezt a veszélyes helyzetet. Amit pedig kitaláltak, és eredményként tálaltak, olyan szerény és siralmas, hogy még viccnek sem jó.

A kételkedők számoljanak. Olvassák el a törvénytervezetet, néz-zék meg a nyugdíjtörvényt, elemezzék jó szándékú közgazdászok írásait, nézzenek utána jogszabályoknak, és aztán döntsenek. Aki maradni akarnak, és nyilatkoznának, a tv elfogadása után, aján-lott levélben azonnal tegyék meg ezt az illetékes OENY felé, nyis-sanak Ügyfélkapu-t, és készüljenek a sorállásra.

Kemény, hosszú tél lesz.

tinca 2010.12.04. 18:48:30

Küldjetek sms-t, email-t mindenkinek, hozzatok magatokkal még két embert...!

Batkaa 2010.12.05. 03:45:34

Sponsored by Stabilitás...

Kellemes tüntetést kívánok, hiszen ez mindenkinek alkotmányos alapjoga!

Reggel -7, délután +1 fok várható.
idokep.hu

Nehogy már el kelljen számolni 12 év tevékenységével, horribile dictu: börtönbe kelljen mennie a pénztárkezelőknek a pénztári vagyon "elkezelése" miatt...!
Büdös ez a hirtelen jött aggodalom a Stabilitás részéről a "tagok" érdekeiért.

hajráargentína 2010.12.05. 04:38:34

De Batkaa kelljen már elszámolni. Nem tudom feltűnt-e, de jelenleg, ha valaki el tud számolni a pénzeddel azok a magánnyugdíjpénztárak. Innen tudjuk, hogy nem volt valami kiemelkedő a teljesítményük. Arról viszont fogalmunk sincs, hogy az államtól miből lesz nyugdíjunk. De te nyugodtan várjál nyugdíjig, és majd akkor próbáld elszámoltatni Matolcsyt.

Batkaa 2010.12.05. 12:13:12

@hajráargentína: Hogyan és miképpen lesz nyugdíjad a mnyp-ktől?
Ha nem lesz az államtól nyugdíjunk (van rá esély), akkor ugyan hol lesznek már a mnyp-k?! Régen hűlt helyük lesz.

csikóhalacska 2010.12.05. 16:42:07

@Batkaa: Úgy, hogy a MNYP mögött nem egy olyan állam áll, aki akár az alkotmány módosítása árán is hozzányúl a magántulajdonodhoz (csak hogy tudd, a magántulajdonunkat érte sértés) hanem egy olyan többször is biztosított összeg, ami ténylegesen meg van. Biztosítok és bankok állnak mögötte. Az egyetlen bibi, hogy az állam arra kötelezi őket, hogy államkötvénybe fektessék a nagy részét. Egy olyan államban ahol bárki bármit elvehet tőled Te biztonságban érzed a pénzedet? Tudod pontosan mit jelent az, hogy az alkotmányból kivették a magántulajdon védelmét? Téged ez nem zavar? Tudod hány munkaképes ember lesz az országban amikor Te nyugdíjat vársz? Elárulom, fele annyi mint most, nyugdíjas pedig dupla annyi, mint most. Ha még azt a tényt is figyelembe veszed hogy a MNYP-akban felgyülemlett vagyont arra akarják használni, hogy 2011-ben kifizessék a nyugdíjakat, nem fogalmazódik meg benned a kérdés, miszerint 2012-ben honnan szedik majd rá a pénzt? Esetleg felmerülhet bennük, hogy a bankszámládon lévő összeg pont kapóra jönne nekik, elvégre minek az neked, ha nem használod... de gondolom téged ez sem zavarna.
A fenyegetéseiket pedig azért alkalmazzák, hogy az olyanokban akik nem képesek gondolkozni félelmet keltsenek és birkaként viselkedjenek. Ismered a nyájszellemet ugye?
Szlovákiában is bepróbálkoztak, de az emberek ott nem léptek át, ezért jönnek a 'mieink' ezzel a szolidaritásos-fenyegetős műsorral és a félelemre, közönyre apellálnak. Nos Te maradj csak otthon szépen a kényelmes puha ágyikódban és álmodozz tovább. Mi pedig felrázzuk az embereket, akit még lehet és nem hagyjuk, hogy elherdálják a pénzüket.

Batkaa 2010.12.05. 18:30:15

@csikóhalacska: A politikai mozgósító lózungokat hagyjuk.
1) Ezek szerint Te biztonságban érzed a nyugdíjadat azoknál a pénzintézeteknél, amelyeket dollár ezermilliárdokkal kellett szanálnia az államoknak? Mert az állam rossz gazda, mi? Két láb jó négy láb rossz.
2) A demográfiai aláhullással ugyanúgy képtelen bármit kezdeni a mnyp, mint az állami. Pont az a kockázati befektetési tevékenység sikertelen, aminek a különbözetet meg kellene termelnie az állami rendszerhez képest. Legalábbis 12 évig sikertelen volt, mi a biztosíték, hogy a jövőben sikeres lesz? Ha ez a mostani Nagy Válság nem verné is szét a mostanáig megszokott pénzrendszert (de szétveri), akkor is jönnének új válságok, amire rá lehet fogni, hogy miért bukott a befektetés.

csikóhalacska 2010.12.05. 20:04:33

@Batkaa: Abban egyetértünk, hogy a mostani pénzrendszer nagyon hamar szét fog hullani.
Amiben nem értünk egyet: Milyen ezermilliárdos szanálásról beszélsz? És igen, minden állam rossz gazda. A demográfiai aláhullásra pedig kormányunk válasza az, hogy betiltja az abortuszt... ha már munkahelyeket nem tud teremteni. Olvass kicsit utána, ténylegesen hogyan teljesítettek a MNYP-ak. Javaslom például a Nemzetgazdasági Minisztérium jelentését www.ngm.gov.hu/data/cms2085419/MNYP_kulfold.pdf
Úgy érzem a szavaidból, hogy nem fogod fel: a felosztó-kirovó rendszer megbukott, mert az aktív emberek már most nem tudják eltartani a nyugdíjasokat. Mivel megtiszteltél a figyelmeddel tényleg érdekel miért tartod jó megoldásnak, hogy ezt az igen fontos mentesítő pillért megszüntessék?
Az én érveim:
1) jó hozamok (nem tudom, Te honnan szedted az értesüléseid, oszd meg velem légyszives)
2) A MNYP egy olyan rendszer ami tőkefedezeten alapul (és itt most maradjunk a mostani pénzrendszerről, hisz a következő rendszerről még nem tudunk beszélni) és mivel az állammal ellentétben itt hozamot raknak hozzá, nem pedig szétosztják a konkrét pénz összeget örökölhetik bárkik, akik kedvezményezettként meg lettek jelölve. Ne tévesszen meg a fideszes szövegelés, az állami továbbra sem lesz örökölhető, csak másképpen kezdték nevezni az özvegyi nyugdíjat és az árvaellátást. Tudod, hogy meddig jár az özvegyi nyugdíj? 1 évig. Míg a MNYP-i vagyont egy összegben megkaphatja. Tényleg érdekel, ezt Te miért nem tartod jónak?
3) Nem kell egyet értened velünk és nem kell kijönnöd fagyoskodni. Mi nem kívánjuk ezt tőled ha nem értesz velünk, azonban megköszönném, ha megosztanád velem miért gondolod, hogy ölbe tett kézzel kellene várnunk a pénzrendszer összeomlását és a nyílt lopást? Vannak gyermekeid? Ha magad miatt nem aggódsz is miért kívánod nekik, hogy olyan országban éljenek, ahol nem tisztelik a magántulajdont? Egyenlőre még törvényes jogunk tiltakozásunkat kifejezni. Miért zavar ez téged?

Megalúzer 2010.12.05. 20:09:57

@Batkaa: Elnézést, de csikóhalacskánál még nagyítóval sem fedeztem fel semmiféle politikai lózungot. A nyugdíjlenyúlási komisszár(nő) durván manipulatív beszédében viszont annál inkább. Szerintem senki sem állítja azt, hogy a manyupok irgalmas szamaritánusok, de ha már egyszer 12 éve oda (is) fizetünk, akkor NE ötletelés eredményeképpen tekerjék ki az aranytojást tojó tyúk nyakát, NE a mi és a gyerekeink meg az unokáink bőrével játszadozzanak többek között azért, mert a felső tízezer adócsökkentésével lyukat ütöttek a büdzsében! Batkaa egyáltalán érdekelt személyében is a manyup-mizériában? Mert ha nem, akkor tudnám idézni azzal a bizonyos csalánnal kapcsolatos mondást...

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.06. 09:30:33

Batkaa: ezt egy másik bloghoz kommenteltem, de ide is passzol: "900 mrd a hiány. Ebből 360 mrd az mnyp miatt. A többi szerintem az ellenség megtévesztése miatt lehet, hiszen tudjuk, hogy az állam garantálja a nyugdíjakat."

Gondolkodj, légy szíves! Jelenleg 200 ezer az átlagbér, azaz durván 50 ezer a nyugdíjkassza 24%-a. Az átlagnyugdíj 85 ezer körüli - és ebben a rokkantnyugdíj nincs benne! Azaz két, privát szférában(!) dolgozó ember fizetése nem biztos, hogy elég egyetlen nyugdíjas nyugdíjának a fedezésére! 30-40 éve még egy dolgozó két nyugdíjast "tartott el"... Szerinted 30 év múlva, amikor én majd nyugdíjas leszek, hány ember nyugdíjcélú "adója" lesz elég egyetlen nyugdíjhoz?

Ehhez képest az mnyp megtakarítási forma. Nekem kettő ilyen is van: az mnyp meg egy életbiztosítás. A kettőből kamat nélkül is lesz cirak 10-15 millióm öreg koromra. Pár évig elég lesz. És: mindkettő örökölhető!

csakmerazé 2010.12.06. 09:40:54

Számomra elég sokat elárul a helyzetről, ahogy a csehek most tervezik bevezetni a manyupot. 1: fokozatosan, 3%-ról indulva; 2: a ktgvetésből így kieső összeg miatt további intézkedéseket hoznak (munkahelyteremtés...); 3: teszi mindezt a jobboldali koalíció és a baloldal tiltakozik.

Akkor most kinek a készülékében van a hiba? Dilettáns magyar politikusokkal ver a sors minket :-(

Batkaa 2010.12.06. 22:32:08

@csikóhalacska:
Előre bocsátom, hogy számomra is a nézeteink értelmes ütköztetése a fontos.

"Milyen ezermilliárdos szanálásról beszélsz?" Gondolom figyelted a pénzügyi válság híreit. 2007. óta nem is tudom hirtelen összeszámolni, hány ezer milliárd dollár kötelezettséget vállaltak államok (magánkézben lévő) pénzintézetek felé.
Amerikában például "Fanny és Freddy" (Fannie Mae és Freddie Mac, a két legnagyobb jelzálogtársaság) gyakorlatilag állami tulajdonba ment át.
Ezek után megmosolyogtató, hogy "az állam rossz gazda". :) Ki a jó gazda? Bernie Madoff?

Felfogom, hogy a felosztó-kirovó rendszerű nyugdíjrendszer bajban van. A jelenlegi nyugdíjakat már csak pár évig lehet kifizetni, ezután a nyugdíjkifizetéseket elkerülhetetlenül a lehetőségekhez fogják igazítani.
Sőt, a távolabbi jövőben valamilyen formában mindenki élete végéig munkát fog végezni, mondjuk a családi kiskertben és az öregkor biztosítéka sokkal inkább a gyerekek lesznek, mint a nyugellátás - ahogy évszázadok, évezredek óta mindig.
Tévedés, hogy a tőkefedezeti rendszer ezen változtatni tudna. Hamis biztonságérzetet kelt, sokan ezért inkább választják ezt, mint mondjuk még egy gyerek vállalását.
A tőkefedezeti rendszer nem képes kompenzálni a demográfiai deficit következményeit.
Még elméletileg sem, amennyiben feltételezzük, hogy nem jut már hamarabb csődbe, nem fog fedezetet nyújtani a csökkenő számú aktív korúak által elő nem állított, hiányzó javak megszerzésére. Egyszerűen inflációt gerjesztene a hipotetikusan kiáramló pénztömeg.
De mint említettem, idáig el sem fogunk jutni, mert a tőkefedezeti álom hamarabb földet ér, ugyanis eddigi működtetéséhez (fejlettebb országokban) elengedhetetlen volt a szabadon fosztogatható feltörekvő piacok léte.
A fentiekre hivatkozással tehát:
Ad1) Nem lesznek.
Ad2) Egyetértek, hogy a mostani pénzrendszer elég hamar széthullik és utána mi jön, nem tudjuk. Csak az valószínű, hogy eléggé különbözni fog a mostanitól, például valószínűtlen, hogy fönnmarad a tőke szabad áramlása. Tehát a 2) pont alatt leírtak irrelevánssá válnak. Egyszerűen más problémáink lesznek.
Ad3) Alkotmányos jogod a gyülekezés szabadsága, részemről ezt rendkívül fontosnak tartom, így hát csak bátran tüntess, ez nem téma.
Vannak gyerekeim és elhiheted, nem várom, ami be fog következni.
A pénzrendszer összeomlása ugyanis nem önmagától van. Bár kétségtelen, hogy nagyon elszakadtak bizonyos pénzügyi eszközök (például a derivatívák) a való élettől, de a növekedés fönnmaradása esetén még jó ideig mehetne tovább a pilótajáték.

A pénzügyi válság csak egyik vetülete az uralkodó paradigma (világot meghatározó rendezőelv) válságának. A növekedés nem fönntartható, a túlhajtás következtében alapjaiban rendültek meg a fogyasztói társadalmat és az ipari civilizációt(!) működtető rendszerek. Ha a növekedés nem tartható fenn, akkor törvényszerűen összeomlik a pénzrendszer, ami a kamatra épül. Kamatot viszont a rendszer szintjén csak növekedéssel lehet előállítani. Innentől sakk-matt.

Batkaa 2010.12.06. 22:39:30

@Megalúzer: "aranytojást tojó tyúk" LOL!
A manyupok nem ide tojják azt az aranytoját...

Érintve vagyok, igen, a kezdetektől. Sajnos akkoriban fiatal tacskó voltam, még nem olvastam jogszabályt, így bepaliztak (a pénzügyesünk megtévesztett) azzal, hogy "kötelező" belépni. Mi lett volna, ha nem nyilatkozom? Ma is az állami rendszerben lennék..
De már évek óta dühít, ha a manyup szóba kerül. Fölfoghatatlan, hogy akik itt a potenciális állami lehúzástól rettegnek, egy szó nélkül elmennek amellett a ténylegesen megtörtént lehúzás mellett, amit a mnyp-i rendszer jelent!

hajráargentína 2010.12.06. 22:42:49

Na így fog elmenni a nyugdíjpénz is:

"A kormánypárti képviselők egy másik nagy hatású döntést is hoztak. Elfogadták az idei költségvetési törvény módosítását, aminek értelmében a nemrég kivetett telekomadóból remélt 61 milliárd forintot a kormány rendelkezésére bocsátják. Ezt a december 20-ig befolyó pénzt az általános tartalékba helyezik, amiből a kormány szabadon költhet. A Nemzetgazdasági Minisztérium költségvetési ügyekért felelős megbízott helyettes államtitkára jelezte, hogy nemzetközi tagdíjakra, a rendőrség és a büntetés-végrehajtási intézmények tartozásainak kiegyenlítésére használják fel a 61 milliárdot. (Ezek a kifizetések nem lettek volna feltétlenül idén szükségesek.)

Az ügy érdekessége, hogy a kormány hetekkel ezelőtt úgy vezette be a három extraadó részeként a telekomadót, hogy azt mondta, ezek az idei, 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycél betartása miatt kellenek. Most azonban azzal, hogy el is költik a GDP 0,2-0-3 százalékára rúgó telekomadót, az derült ki, hogy mégsem kell a hiányterv teljesítéséért az extraadó, hiszen a bevételt még idén el is költik, így az egyenleget a lépés nem javítja."

index.hu/gazdasag/magyar/2010/12/06/megsemmisitettek_a_koltsegvetesi_tanacsot/

Batkaa 2010.12.06. 22:46:29

@Humperdickk: Gratulálok, több okból is!
Először is szorgalmas ember vagy, ami tiszteletre méltó és takarékos is.
Másodszor gyermeki hitedhez, hogy a megtakarításaidat élvezni fogod harminc év múlva.
Nem gúnyolódom! Ezzel a hittel biztosan jobb a közérzeted és lelki egészséged, mint nélküle lenne.

A rossz hírrel kezdem : a jövőben sajnos egyikünknek sem lesz mai értelemben vett nyugdíja.
A jó hír számodra viszont az, hogy a legelső pontban megjelölt emberi tulajdonságok akkor is értéket fognak jelenteni.

hajráargentína 2010.12.06. 22:49:26

@Batkaa:
Nehezen megy a fejedbe : sokan úgy gondolják, hogy a legnagyobb lehúzást az állam hajtja végre, és a két rossz megoldás között a kisebbik rosszat szeretnék választani. Tényleg olyan nehéz ezt felfogni? Annak lennek értelme, ha bebizonyítanád, hogy az állami rendszer jobb mint a magán, de erre még csak kisérletet sem teszel. Ezt persze nem csodálom, mert az állami oldalon egy puszta igérvény van olyan hiteles emberektől mint ....

Batkaa 2010.12.06. 23:15:15

@hajráargentína: A manyup oldalon mi van? Ugyanúgy ígérvény vagy még az sem (például ami a kockázati tőke hozamát illeti).

Az nem az én bajom, hogy sokan megették "az állam rossz gazda" süket dumát.
Tény, hogy az elmúlt években az állam kormányzata nem túl kellemes arcát mutatta. Nem tudjuk, ez a jövőben hogyan változik.
Az azonban tény, hogy az állam nem kormányoké, hanem az állampolgárok közösségéé. Amikor tehát az állam leépítésére szavazol, saját nemzeti kockázatközösségünk fölszámolását támogatod. Ez pedig a feloldódáshoz, elpusztuláshoz vezet.

A mnyp rendszer nem a tagok vagyonának megőrzése és gyarapítása érdekében jött létre és lett olyan, amilyen. A nemzetközi pénzrendszer elől addig elzárt tőketömeget lehetett ezáltal oda becsatornázni.

Az mnyp rendszere célját illetően működésképtelen, hogy miért, azt már másik kommentben kifejtettem.
Az előző Orbán-kormány hibázott, amikor nem állította le azon melegében a mnyp-i rendszert, amikor lehetőségük volt rá. Most korrigálják a hibát, de a dolgok természetéből fakadóan immár már sokkal nehézkesebb. A lényeg, hogy a nyugdíjtőke a nemzeti kockázatközösségen belül maradjon.

hajráargentína 2010.12.07. 00:44:42

Szomorúan látom, hogy már magad is elhiszed, annyit mondtad a "nincs semmi a papírok mögött" dumát. Ezzel szemben az mnyp rendszerben ott van a fedezet, bármennyire is hiányolod. Ezért tudunk arról beszélni, hogy mennyi volt a hozam.
A hozzászólásod többi részéből le tudnám vezetni, hogy a kommunizmus a világok legjobbika, de túl késő van már ehhez.
Egyébként szerinted az MSZP kormány is jó gazda volt, vagy csak a FIDESZ kormány a jó gazda? Azért kérdezem, mert a mondandódból valahogy nem tudok összerakni kormányoktól független elveket.

azennyugdijam 2010.12.07. 08:11:05

@csakmerazé: úgy látszik, hogy ezt a "költségvetésből kieső jövedelmek" fordulatot mindenki benyalta csontig. Mi esett ki ? 1997 és 2008 között a nuygdíjpénztári tagdíjak összegének 90%-ért a magánkasszáknak MAGYAR ÁLLAMPAPÍRT kellett(!) vásárolniuk a törvényi szabályozás szerint. Meg is vették. Az a pénz tehát az államkassába folyt be, most is ott van. Értsd, a 3000 milliárdnak minimum 60 %-a most is OTT VAN AZ ÁLLAMKASSZÁBAN. Szóval állat nagy hazugság csak az egyik oldalát bemutatni egy folyamatnak.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.07. 09:51:05

@Batkaa: nem, nekem tényleg nem lesz nyugdíjam: nekem pénzem lesz, cirka 10-15 millió. Pár évig elleszek belőle...

stmoon 2010.12.07. 11:50:13

Kedves Batkaa!
Egy kérdéssel válaszolok az érveléseidre:
Van bankszámlád? Vagy a fizetésedet a postás hozza?

rice 2010.12.07. 19:27:02

Elképzelhető, hogy igaza van az itt hozzászólóknak.
Én azonban két dolgot emelnék ki:
1) Az állam módszere, ahogy a mnygdpakból át kívánja vinni a költségvetésbe a tagok pénzét, ez számomra nem elfogadható. A döntés szabadsága - mint alapvető jog - nem érvényesül. (lsd. a feltételek különbsége)
2) Az állam és egy Magánintézmény is lehet egyaránt jó gazda. Az állami feladatok bővülésével azonban együtt jár az apparátus növekedése, ami további állami kiadásokhoz vezet, amit majd megint csak Mi adófizetők fizetünk meg.

Abszint8 2010.12.08. 09:36:19

Szia Apus,
Holnap olvastam egy új jogszabályt,
ami szerint az automatáknál pénzkivételkor automatikusan átirányítják a kikért pénz 60%-át. Ne aggódj, ezért nem tudtad felvenni a 10 ezret, csak 4-et, de látod, semmi baj!
Ez visszamenőleg érvényes, tegnaptól.
Tehát ne félj, az még a tiéd, csak mások használják. Ha kiadnák neked, csak azok a rusnya kereskedők elvennék tőled. Így viszont megvédenek téged és a pénzedet.
Szabad választásod van persze: ha mégis ki akarod venni az összes pénzt, akkor megteheted, csak be kell menned a bankba, és nyilatkozni, hogy az egészet ki akarod venni. Ennek semmi akadálya, a kezelési költség pedig a kivenni kívánt összeg 60%-a. A családod adatait is meg kell adni.
Még egy reform is belekerült: az átirányított 60%-odat örökölheted a saját halálod után.
Szép álmokat! Anyus

Mike36 2010.12.08. 11:12:23

@Batkaa: szerintem szimplán halj meg
az ilyenek miatt mint te lehet megtenni ezzel a néppel bármit

Mike36 2010.12.08. 11:19:53

@hajráargentína: hát nem nyílvánvaló FIDESZ jó MSZP rossz
ez hit, itt logikát ne keress

gigacherry 2010.12.08. 13:10:47

Kedves Batkaa!
Nagyon könnyen és nagyon hamar ki fog derülni, a Manyup-ok mögött ott van-e a fedezet.
Át kell adniuk mindent a kormánynak és ha nincs ott a fedezet, miből adják oda?
Sosem értettem azokat, akik a hatalmat védték a kiszolgáltatott, jövőjét féltő állampolgárokkal szemben. Neked ez miért ó?

onmagam 2010.12.09. 00:16:22

Érdekes hír:

"Harangozó Gábor szocialista országgyűlési képviselő ... Azoknak, akik attól félnek, hogy elveszítik az állami nyugdíjjogosultságukat, azt üzente: "ez az arrogáns kormány nem fog örökké tartani Magyarországon".

Harangozó Gábor hangsúlyozta: az MSZP vállalja, hogy kormányra kerülése esetén orvosolja majd ezt az "igazságtalanságot"
"

mszp.hu/belfold/bovebben/a-magan-nyugdijpenztari-tagok-ne-lepjenek-at-az-allami-rendszerbe

manokaim 2010.12.09. 09:10:32

@kacu11: MINDENKI VIGYEN MAGÁVAL MÉG 5 EMBERT!

manokaim 2010.12.09. 09:24:22

A Financial Times szerint előbb-utóbb emelni kell a magyar nyugdíjkorhatárt. Pompás, állam bácsi megszerzi a pénzt a MNYP-kből, majd nyugdíjtörvényt módosít (mert nem tehet mást?) hogy majd csak halálod után érd el a nyugdíjkorhatárt.Se pénz, se posztó.

bizakodo1 2010.12.09. 09:38:58

Tegnap este megjelent egy adat miszerint a nyugdíjpénztártagok 92%-a reálhozamot ért el, átlagosan 30000 Ft-ot. Érdekes, eddig azt mondta a kormány, hogy jóformán nincs is hozam vagy éppen negatív a "csúnya" nyugdíjpénztárakaban. Ezt kifizettetni a kormány a pénztárakkal akarja, akik nagyon helyesen nem vállalják. Viszont mai adat, hogy 240 milliárd hozamot értek el a nyugdíjpénztárak idén. A kormány a javunkat akarja, de lehetőleg ne adjuk! Az én nyugdíjvédelmi törvényem szerint mentem azt, ami még menthető, nem lépek át az államiba, és ezt javaslom mindenkinek. A kormány nem tudja megmondani, hogy mi lesz 30 év múlva, de állami nyugdíj nem nagyon lesz a jelenlegi rendszer szerint.

kisa 2010.12.09. 10:24:23

Kedves Mindenki, aki maradni akar, azoknak ajánlom figyelmébe:
galamus.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=41574:felhivas-a-hazai-jogasztarsadalom-tagjaihoz&catid=79:kiemelt-hirek&Itemid=115

Én írtam neki, és ezt a választ kaptam:
Tisztelt XY!

Egyrészt köszönöm a kedves sorait, másrészt remek ötlet, hogy felrakja a levelemet más fórumokra is. Egyébként valóban szervezünk majd "pertársaságokat" az ügyben.

Üdvözlettel: dr. Dániel Péter
Dr. Dániel Péter <dr.daniel1@t-online.hu>

Megalúzer 2010.12.09. 11:08:35

Sorstársak! A mai sajtó tele van azzal a hírrel, h. Brüsszel eltűri a magyar nyugdíjpuccsot, de a többi tagországban meg fogja tiltani!!! Már megint beáldoztak bennünket! És lehet, h. a nyugdíjlenyúlási kommandónak azért olyan sürgős, mert az ilyen haramia akció 9 hónap múlva tilos lesz az EU-ban! Persze NÁLUK nincs visszaható hatály! Ld. pl.

www.nepszava.hu/articles/article.php?id=373358

Terjesszétek a tüntetésre felhívó szórólapot, és a fennmaradó 1,5 hónapban minden eszközzel próbáljuk meg felvilágosítani az ismerőseinket, és meggyőzni őket, h. maradjanak. Ez lehet az egyetlen és a legjobb válasz a puccsra!

manokaim 2010.12.09. 14:33:24

Vezetheti-e az Európai Uniót egy olyan ország, amely nem tartja be az európai értékeket, és nagy lépésekkel halad egy diktatúra felé? A Süddeutsche Zeitung szerint nem.
Michael Frank, a német balliberális napilap bécsi tudósítója két cikkben is foglalkozik az orbáni politikával: egy rövidebb publicisztikában vészharangokat zúgat, egy hosszabb írásban pedig az aggodalom okát elemzi.

Frank szerint a Fidesz feltartóztathatatlanul tör előre, naponta sorjáznak a törvények, amelyekkel Orbán a jogállamot építi le. Az ellenzék - „a szélsőjobboldali Jobbiktól a polgári zöldeken át a szocialistákig" - tehetetlenül nézi, amint a kormány a kétharmados többsége birtokában mindenen átgázol.

A lap példaként említi, hogy az új kormány egy olyan alkotmány kidolgozására készül, amely kizárólag a katolikus értékeket jelenítené meg: „Orbán Magyarországot a jövőben határozott katolikus értékekre építené". Ezt szolgálná a Szentkorona-tan vagy az Istenre való alkotmányos utalás. A lap szerint Orbán nacionalista retorikával, magyarkodással próbálja elfedni, hogy a kormány intézkedései - így főleg a flat tax bevezetése - elsősorban a jómódúaknak, s nem a szegényebb rétegeknek kedvez. A „nagymagyar" pátosz azonban mindenféle kritikus hangot lebénít: és ebben a szélsőjobboldal is partnere a Fidesznek.

A müncheni újság a Fidesz törvényei közül megemlíti még a bankadót, amely ellen állítólag a Fidesszel szövetséges bajor CSU elnöke, Horst Seehofer bajor miniszterelnök is tiltakozott, elvégre a bajor tartományi bank, a BayernLB is érdekelt a hazai piacon. A lap a Fidesz azon törvényét, miszerint vészhelyzet esetén állami felügyelet alá vonható egy magáncég egyenesen „felhatalmazási törvénynek" nevezi: a hitleri hatalmat megalapozó jogszabályt hívták egykoron így („Ermächtigunsgesetz"), a Süddeutsche pedig tudatosan az orbáni hatalom vonatkozásában használja ezt a rossz emlékű kifejezést.

A tudósítás leginkább a tervezett sajtótörvényre koncentrál. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet sajtóügyi referense, Dunja Mijatovic kemény szavakkal ítélte el Orbánék terveit: szerinte csak diktatúrákból hallani olyan tervekről, mint amilyenekre a budapesti kormány készül.

Michael Frank azonban - immár publicisztikájában - azon sajnálkozik, hogy Mijatovicon kívül voltaképp az egész Európai Unió hallgat, és csendben figyeli, amint éppen a következő soros elnöki tisztséget betöltő tagállam rohan egy „egypárti diktatúrába".

Frank szerint az Európai Uniónak semmiféle hitele nem lesz a világ felé, ha eltűri, hogy egy olyan ország legyen fél évig kifelé a képviselője, amelyben „az európai értékeket" éppen leépítik. Úgy véli: egy olyan ország, ahol a gazdaságot államilag felügyelik, ahol a sajtót megfélemlítik és az alkotmányos garanciákat, így az alkotmánybíráskodást gyakorlatilag felszámolják nem töltheti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

manokaim 2010.12.09. 16:27:43

Reuters: Orbánék teljesen átvehetik az MNB irányítását
"Kemény ügy lesz ez a következő hónapokban. Már az is kockázatos volt, ami eddig történt, ezért ez az intézkedése igen fájdalmas lehet, ha a nemzetközi hangulat romlik" – vélte Bebessy Dániel, a Budapest Alapkezelő elemzője. Egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata pedig úgy vélekedett, hogy a kormánynak a jegybank átalakításával kapcsolatos tervei súlyosan sértik az intézmény függetlenségét és negatív reakciót válthatnak ki egyes tagállamok körében.

Megalúzer 2010.12.09. 18:52:09

Dr. Kolláth György az emberi méltóság megsértése jogalappal támadta meg a 14 havi "elterelést" az Alkotmánybíróság előtt, ld.

www.kollath.com/storage/INT_2010-1206.pdf

manokaim 2010.12.10. 14:48:04

selmeczigabi.hu NE AGGÓDJ, MEG TUDJUK VÁLASZTANI MAGUNKNAK A PÉNZTÁRAT, AHOL ELHELYEZHETJÜK MEGTAKARÍTÁSAINKAT!

manokaim 2010.12.10. 14:49:48

hazug csalók, üzleti nullák, ha lesz időm este még idézek a fogalmazás órákról is (nem csak a felsőoktatás előadásairól hiányzó) selmeczigabi.hu és társai országgyűlési beszédeiből, söpredék!

manokaim 2010.12.10. 14:50:53

A Fidesz még két éve közölte, hogy megvédik a magánnyugdíjpénztárakat. Majd később közölte, hogy baj van, mert nincsenek megtakarítások, eltőzsdézték az emberek pénzét, ezért megvédve a nyugdíjra jogosultakat visszaterelik őket az állami szektorba - olvasható az MSZP közleményében.

manokaim 2010.12.10. 14:51:34

Ezt követően közölték, hogy akinek megtakarítása hozamot eredményezett, annak adóznia kell. Aztán rájöttek, hogy ez ellentmondás, ezért rögvest közölték, hogy ilyen adó nem lesz. Most már ott tartunk, hogy a létező reálhozamot is vitatja Selmeczi Gabriella, ámde ezzel szemben áll Szász Károly PSZÁF elnök kijelentése, mely szerint 241 milliárd forint hozamot produkáltak a magánnyugdíjpénztárak. A következő lépés biztosan az lesz, hogy a Fidesz kijelenti: mindenki maradjon a magánnyugdíjpénztárakban, mert az sok pénzt fial és biztonságos.

A harmadik negyedévben 125 milliárd forint hozamot produkáltak a magánnyugdíjpénztárak, így az idén összesen 241 milliárd forintnál is több hozamot értek el a "nyugdíjtőzsdén" a tagok – írja a Világgazdaság a PSZÁF friss jelentésére hivatkozva. Mindezen adatot tetézi a tény, hogy a több mint 3000 milliárd forintnyi vagyonnak kevesebb, mint egytizedét tartották közvetlenül részvényben a magánpénztárak. Ennyit tehát a tőzsdézésről. A befektetések közel fele volt magyar állampapírokban, befektetési jegyekben pedig a pénz több mint egyharmada.

A PSZÁF ezen közlését követően Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi megbízott, a Fidesz „szakpolitikusa” kijelenti: "Szeretném felhívni minden magán-nyugdíjpénztári tag figyelmét arra, hogy a mai sajtóhírek is azt erősítik meg, hogy a vagyonunk, a magánnyugdíjpénztárakba befizetett forintjaink nincsenek biztonságban, nincsenek jó kezekben.".

Korábban a „szakpolitikus” nem ismerte el, hogy van hozama a magánnyugdíj-pénztári befektetéseknek, majd később már a reálhozamot sem ismerte el. Ezt most a PSZÁF elnöke elismerte. Kérdés, milyen szakmai alapismeretei vannak a „szakpolitikusnak” közgazdaságtanból? Úgy tűnik a REÁLtárgyakban van még pótolni valója.

Túl azon, hogy a pirosra hogy lehet kételkedés nélkül rávágni, hogy fekete van még egy fontos kérdés: ki hazudik? Akár Szász Károly, akár Selmeczi Gabriella, valamelyiküknek le kell mondania - áll az MSZP közleményében (OS)

manokaim 2010.12.10. 14:53:04

Kedves MSZP lehúztam Magukat a süllyesztőbe, mert kommunikáció-képtelenek a FIDESZ hazugságaival szemben, de ennek a nyilatkozatnak most felettébb örülök!! Csak így tovább!

manokaim 2010.12.10. 15:15:05

Azt állítja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (az MTI-nek adott interjújában):
a Fidesz–KDNP-szövetség abban különbözik az MSZP–SZDSZ-kormánytól, hogy ők felülről akarták megmondani, mi történjen, a mostani kormányszövetség pedig megkérdezi az érdekelteket, és az ő véleményük beépítésével, az egyes szempontok méltányos figyelembevételével fogalmazza meg javaslatait.

Ezzel szemben a tény az,
hogy a mostani kormány éppenséggel feltűnően nem kérdez meg senkit döntései előtt. Nem véletlenül tiltakoznak a szakszervezetek, amiért kerülik velük az érdemi megbeszélést. Nem véletlenül sajnálkozott a nyáron a szlovákiai parlamentből kiesett Magyar Koalíció Pártjának vezetője, Csáky Pál is, hogy ők figyelmeztették a magyar kormányt a kettős állampolgárságról szóló törvény időzítésének veszélyeire, de nem hallgattak rájuk. Nem véletlenül nem kaptak levegőt a magánnyugdíjpénztárak vezetői, hogy egyik pillanatról a másikra elvették tőlük a járulékokat. Nem véletlenül kifogásolták a bankvezetők, hogy se szó, se beszéd, kivetették rájuk a bankadót, és nem véletlenül nehezményezték a válságadóval sújtott cégek, hogy egyik pillanatról a másikra őket is elkapta a fideszes gépszíj. Mint ahogy arról is elfelejtették tájékoztatni őket, hogy a válságadót nemcsak három évre tervezik, mint ahogy először ígérték, hanem legalább ötre. Mint ahogy a nyugdíjjárulék felemeléséről is egész véletlenül nem szóltak senkinek. Persze lehet, hogy Semjén Zsolt fogalmai szerint éppen ez a méltányos. Nem kell feleslegesen idegesíteni senkit.

manokaim 2010.12.10. 15:15:51

Isten előtt minden ember egyenlő! CSAK A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁR-TAG NEM!!!!!!!!!!!

ABI 2010.12.10. 16:14:52

@Batkaa:
Nem is értem én, amiket össze-vissza irkálsz...
A magánpénztárak sem tudnak mit kezdeni a demográfiai csökkenéssel, magyarul azzal, hogy nem születik gyerek, a nyugdíjasok száma meg nő? Ezt írtad fentebb. Már ne is haragudj, de ha én dolgozom, és lesz 35 millió forintom az mnyp-ben 30 év alatt, bocsika, de hol függ ez attól, hogy születik-e egy családban 15 gyerek, hogy majd fizessen elég járulékot a nyugdíjam kifizetéséhez? Hol függ ez ettől? Ez a lényege az egész rendszernek, hogy ne függjek a jövő generációtól, amikor ma minden második házasság válással ér véget, és nincs több gyerek egynél egy átlagos családban! Mit kezd az mnyp a demográfiai csökkenéssel??? Hát pont ez a lényeg! Sem az mnyp, sem én, a pénztártag nem függök a demográfiától, a fekete munkától, azaz a járulékokat nem fizetőktől, mert ÖNMAGAMRÓL GONDOSKODOK!!!! Mert tisztességes munkával önmagamnak fizetem a megtakarításokat, nem csak a mai nyugdíjasoknak (hiszen 3/4-ét még így is a mai nyugdíjasoknak fizetem), és így valamilyen módon a saját bérem, a saját munkám engem fog megilletni öregkoromra, és nem illúziókban hiszek, hogy majd hátha valaki megszán és ad egy kis nyugdíjat nekem is a semmiből, ha oda kerül a sor!!!

manokaim 2010.12.10. 16:38:06

@ABI: kedves ABI Hát jól beszélsz! Ki ez a Batkaa? És hol él? Bébi hát ne veszekedjünk már! Főleg úgy, hogy a most nyugdíjbavonuló nyugdíjasnak kifizetünk 150 - 200 ezer Ft nyugdíjat, míg mire Te odakerülsz 40 ezer nyugdíjat fogsz kapni 72 éves nyugdíjkorhatárral!

ABI 2010.12.10. 17:18:25

@manokaim:
Szia! :-)
Egyetértünk, veszekedni rossz. :-)
Viszont arra is reagálok, amit Te írtál: nem sajnálom én a mostani nyugdíjastól a nyugdíját, még a 200 000 Ft-os se sajnálom/nám! Aki tisztességgel ledolgozott 35-40 évet, nem is érdemel mást, mint boldog, biztonságos nyugdíjas éveket! És bárcsak átlag 200 000 Ft nyugdíjat kapnának a nyugdíjasaink, és nem kellene azon tipródniuk, hogy egy-egy hónapban a gázszámlát vagy a villanyt fizessék be!
De az állami hiány következtében nekünk 30-40 év múlva, sőt már jóval korábban még a mai állapotoknál és nyugdíjaknál is sokkal rosszabbra kell számítanunk, és igenis hinni kell és hinni még kevés is, tenni kell az ÖNGONDOSKODÁS érdekében, mert anélkül nem fog menni! Aki azt hiszi, hogy igen, az szerintem nem járt be matek órára 6-10 éves kora között sem, mert már annyi matek tudás is elég az ijesztő számításokhoz!

manokaim 2010.12.10. 17:33:43

@ABI: egy oldalon állunk ABI! Manókám! üdvözöllek, és öngondoskodjunk önkéntesen, de maradjon magánnyugdíj- pénztári számlánk is. Éljen az összetartozás :o)

manokaim 2010.12.10. 17:36:03

„De hát ki rabolna ki engem?” – kérdi elhaló hangon Szropacsek. „Én” –
így a lakonikus, ám valóban meggyőző válasz.
Rejtő Jenő

ABI 2010.12.10. 20:14:42

"Az MTV novemberi műsorainak szúrópróbaszerű vizsgálatából kiderül, hogy a köztévé nem teljesíti a kiegyensúlyozottság és pártatlanság médiatörvényben rögzített előírását - írja az Index. Sem az egyes műsorokban, sem egy 24 órás műsorfolyamban, sem öt nap átlagában nem jutnak egyenlően szóhoz a kormánypártok és az ellenzékiek.
A lap a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos bejelentést érintő híradások okán vizsgálta az MTV-t. Megállapították, hogy a köztévé esti Híradójában - Matolcsy György bejelentésének napján - az ellenérdekelt oldalt, a Stabilitás Pénztárszövetséget alig engedték szóhoz jutni (24 mp), majd a kormánydöntésről szóló blokk után egy, a Stabilitást lejárató hírt adtak közzé."

hvg.hu/itthon/20101210_kozteve_partatlansag

Xorg9999 (törölt) 2010.12.11. 11:40:18

Civil-e vagy?

Avagy social média...

Stabilitás Szövetség tájékoztató kampányát egy social médiára szakosodott cég viszi lásd pl.:
maradok.hu domain regiszrációja (domain.hu)

ez idáig rendben is van, de vajon egy erre szakosodott Kommunikációs cég kihagyna-e egy ("álcivil kezdeményezésű") toborzó blog beindítását? (Szerintem ez nem túl ésszerű döntés lenne)

oda-vissza hivatkozások erre a blogra, illetve a maradok.hu-ra

A legaktívabb bejegyzést tevők regisztrációja, nincs egy hónapos se?

Természetesen a fentiek csak kérdések, és nem igazolt állítások.

Félreértés ne essék, hajrá valódi civilek meg minden, és sok meleget holnapra..

Gyanakvóknak meg ajánlom: www.lacom.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=11%3Asocial-media-megoldasok&catid=2&Itemid=3&lang=hu

Batkaa 2010.12.14. 00:00:02

@ABI: Gratulálok, ha Te nem akarsz függeni a jövő generációktól, akkor ki fogja megtermelni a boldog nyugdíjas korodhoz szükséges fogyasztói javakat?!
Ha a vicc kedvéért föltesszük, hogy a mnyp-ak minden szava igaz, az csupán annyit jelent, hogy lesz pénzed vásárolni. Csak áru nem lesz.

Ahhoz, hogy nyugdíjat élvezhess, elsősorban gyerekeid kellenek legyenek, akik majd lemondanak aktív korukban a javadra a megtermelt és elfogyasztható jószágmennyiség egy részéről, ahogy ma Te lemondasz a nyugdíjasok javára (ennek pénzbeli ellenértékéből járulékot fizetsz).

Egyrészt igényjogosultságot igazol a nyugdíj, illetve, mint pénzösszeg csupán azt határozza meg, hogy ebből a jószágtömegből Te személyesen mennyit vásárolhatsz meg.

Amúgy persze van ráció abban, hogy önmagadról gondoskodsz, idős korodban is ezt fogod majd tenni...
süti beállítások módosítása