HTML

Az én nyugdíjam

Tájékoztatás, információk a magánnyugdíj célú egyéni megtakarítások védelme érdekében, amelyek minden magánnyugdíjpénztári tag MAGÁN tulajdonát képező befektetések, akárcsak a bankszámlán elhelyezett és lekötött betétek. E jellegét mutatja, hogy ahhoz hasonlatosan örökölhető is. Magyarország jelenlegi Kormánya trükkös figyelemeltereléssel és megtévesztő nyilatkozataival igyekszik a 18 magánnyugdíjpénztárban mintegy 3 millió tag által 12 év alatt felhalmozott, mintegy 2800 milliárd(!) forintnyi befektetett vagyon törvényesített elsikkasztására. A legfontosabb tudnivaló e vagyonról, hogy mint magántulajdont, az állam nem államosíthatja, így a tagokat igyekszik meggyőzni, hogy megtakarításukat önként adják át az állami nyugdíjalapba, konkrét ellentételezés és törvényi garanciák nélkül. Ennek a tevékenységnek a megakadályozása e blog célja magánemberként.

Friss topikok

Századvég: 214 ezer forinttól estek el a magánnyugdíjpénztári tagok - szakmai tévedés avagy szándékos félreinformálás?

2010.12.02. 00:05 Balla Szabolcs

Meglepve olvasom a Századvég Pénzügykutató szakmailag elismert közgazdászai tollából az MTI-hez eljuttatott közleményt:

http://www.hirado.hu/Hirek/2010/11/29/14/Szazadveg_eddig_214_ezer_forinttol_esett_el_az_.aspx

Értem én, hogy a 3000 milliárd forint megszerzése iszonyúan fontos a kormánynak tervei megvalósításához, és a kormányzati hazugságokat a már ismert mellébeszélő retorika jegyében szinte természetesnek tartom. Mivel többségében "jogász" kormányunk van, de még gazdasági kötődésű tagjai is elsősorban politikai akaratot igyekszenek megvalósítani, nos, az ő szájukból nem is vár senki sem hiteles, objektív szakmai érveket. Ilyen mértékű csúsztatást, egyértelmű mellébeszélést sem, de hát politikusok, ez van.

Viszont egy szakmai intézménytől jogosan várható el, hogy ne csúsztasson, azaz, az általa górcső alá vett témáról, objektíven és annak minden oldalát ismertetve nyilatkozzon - főként, ha ezt önmagától teszi egy közleményben s nem újságírói kérdésekre válaszol sebtében. Már ha önmagától teszi és nem azért, mert mondjuk "rájuk szóltak" fentről. Mert felmerül ez utóbbi gyanú, ha egy szakmai intézmény ilyen feledékeny nyilatkozatot tesz.

Alább igyekszem megvilágítani és pótolni pár lényeges tényt, háttér információt Öveges professzor népies stílusában, ami a Századvég elhamarkodott és egyoldalú közleményéből kimaradt, csak az olvasók tisztánlátása kedvéért.

A magánnyugdíjpéztárak létrehozása már magzati stádiumban sem volt önzetlen ötlet. Egyik mozgatórugója valóban az öregedő társadalom, azaz az egyre több és tovább élő nyugdíjas korú állampolgár nyugdíjának pusztán állami rendszerben történő finanszirozhatatlansága. Vagyis, a nyugdíjjárulékokból befolyó összeg és a folyó nyugdíjkifizetések összege között évről évre nagyobb szakadék kezdett tátongani, aminek a 90-es évek közepén még nem annyira az elöregedett társdalalom, inkább az addig elviselhetetlenül alacsony nyugdíjak folyamatos emelése, rendezése volt. A hiányzó összeget becézik a nyugdíjkassza hiányának. Ezen hiányt vagy a társadalom részéről addig is magasnak tartott nyugdíjjárulékok további emeléséből lehetett volna pótolni, vagy pedig más jellegű forrásokból. A korábbi szocialista kormányzás sem merte felvállalni ezt a népszerűtlen lépést, amelyet pedig a Bokros csomag eredeti, "vágatlan" verziója tartalmazott. Kompromisszum lett belőle, végül a megszorítások ezen része nem teljesült a közbéke érdekében. A költségvetés egyéb jellegű bevételeiből nem szerették volna mondjuk dologi kiadások, beruházások rovására finanszírozni a nyugdíjkifizetéseket, ahogyan a mostani kormány sem tett erre kísérletet. Inkább IMF hiteleket vettek igénybe ehhez. Igen ám, de az IMF olyan pénzügyi intézmény, amely garanciákat akar látni az állami költségvetésben arra, hogy az általa folyósított hitelek megfelelően, javító hatást kiváltva kerülnek felhasználásra. Ez eléggé megköti a mindenkori kormányzat kezét, hisz okos bankárok turkálnak a költségvetés számai között és sajnos értenek hozzá.

És itt jön a másik indoka a magánpénztári rendszer felállításának, amelyet ugyan másodiknak írok le, de jelentőségét tekintve fontosabb volt az állam számára, mint a majdani nyugdíjak biztonságáért érzett aggodalom.

Az IMF-fel szemben a magányugdíjpénztár nem szól bele a költségvetésbe, sőt, olyan feltételek mellett kénytelen gazdálkodni, amelyet épp megszab neki a kormányzat. Azaz veszi az állampapírt, mint a cukrot, a számára előírt arányban, állam bácsi meg arra költi a kapott ellenértéket - ugye a tagok által a pénztárakhoz befizetett forintokat - , amire csak akarja. Nagyjából. Persze az Államadósság Kezelő Központ nevesíti, hogy mely állampapírt milyen célból bocsátotta ki, de valljuk be, hogy ez még is csak óriási szabadság az állam számára. Magyarul, nagyon kényelmes eszköz a magánnyugdíjpénztár az állam számára a célból, hogy hiányait kontrollálatlanul finanszírozhassa.

Mi tette ezt lehetővé ? A magán nyugdíjcélú megtakarítások azon tulajdonsága, miszerint 20 évnél hamarabb senki nem veheti igénybe a befizetett és felhalmozott tagdíjak összegét, azaz nem nyúlhatott hozzá a félretett pénzéhez. Ez a momentum kínált lehetőséget az állam számára, hogy áttételesen a megtakarításokból finanszirozza a mindenkori költségvetés hiányát(aminek tetemes része ugye az állami nyugdíjalap fentebb említett hiányából adódik). Ennek érdekében törvényileg előírta, hogy a magánkasszáknak a befizetetett tagdíjak 90%-át magyar állampapírba KELL befektetniük. Így elméletileg mind a pénztártagok, mind pedig az állam jól járt, mivel a legbiztosabb befektetés az állampapír, az állam pedig a kötelező befektetési arány miatt alacsony hozammal bocsáthatta ki papírjait, hisz a pénztáraknak kötelező volt azt megvennie, nem vehetett helyettük más, jobban jövedelmező részvényt vagy külföldi állampapírt.

1997 és 2008 között volt érvényben ez a szabályozás. A bibi ott volt, hogy az alacsony hozamú állampapír miatt - 10%os részvénypakett mellett - a tagi számlák hozama átlagosan 2-6 % körül mozgott. Ez nyilván még az inflációt sem fedezte gyakorta. Innen ered a veszteség, amit a Századvég most a nyugdijkasszákra igyekszik kenni - holott nem volt választásuk a befektetési lehetőségeket illetőleg.

2008-ban változtatták meg a szabályozást úgy, hogy korcsoportok szerint a fiatalabb tagok választhattak kiegyensúlyozott és kockázatos portfóliókat is, azaz olyan összetételű értékpapír kosarakat, amelyekben az állampapír aránya kevesebb volt 90%-nál. A kockázatos portfolió esetében ez 60% állampapír tartalmat tett kötelezővé, a többi lehetett tőzsdei részvény. A maradék 40%. Apropó, innen is látható, hogy mekkora hazugság a kormányzati retorikában oly előszeretettel emlegetett "nyugdíjtőzsde", meg "eltőzsdézték a nyugdíjakat a pénztárak" kifejezések, hisz 10 eszetendeig gyakorlatilag nem is tőzsdézhettek a pénz 90%-ával, a maradék 10% erre nem sok mozgásteret adott.

Nem nehéz belátni, hogy ez a rendszer a 2008-as válság évében került bevezetésre, ezért is buktak rajta átmenetileg a kasszák akár 25% veszteséget is. Mondom átmenetileg, mert a megvásárolt részvényeket nem adták el, tartották, így azok a következő évben már visszanyerték befektetéskkori árfolyamukat a tőzsdéken, s 2010-ben már meg is haladta értékük a válság előttit, pozitív hozamokat produkálva a tagoknak. Tehát újabb hazugság, hogy elvesztették a tagok pénzét.

Sommázva, mintegy 10 évig törvényi kötelezettség miatt történt a befektetések 90%-a magyar állampapírokba, vagyis az alacsony hozam az állam felelőssége volt, nem a pénztáraké.

Ha a 2008-as válság okozta veszteségeket összevetjük az utóbbi, majd 2 év nyereségével, nos, könnyen belátható, hogy a pénztárak nagyon is jól gazdálkodtak a rájuk bízott pénzekkel, csak a kezük volt túlságosan megkötve. Ugyanez nem mondható el az állam gazdálkodásáról, sem az előző kormányéról, sem pedig a mostaniéról. Nincsen ezzel semmi baj, ha a gazdaság termeli a pénzt, az állam meg csak költeni tudja - egészen addig, amíg az állam nem akar jobb befeketetőnek látszani a piaci szereplőknél. Az már szereptévesztés, nem kicsi.

Joggal merülhet fel bárkiben a kérdés, hogy miért kellett ez az erős szabályozás annyi éven át, miért nem kaptak nagyobb mozgásteret a pénztárak a vagyon befektetéséhez ?

A válasz egyszerű: mert elsősorban az állami költségvetés hiányának finanszírozására hozták őket létre, nem pedig a kedves állampolgárok nyugdíjának biztosítására. Kezdetben. Persze a távlati terv az volt nyilván, hogy majd ez változik a tagok javára, ahogy 2008-ban meg is történt, csak sajnos szerencsétlen egybeesés kövtekezett be a válsággal. Ha mondjuk 2005-ben bevezették volna, ma nem 3000 milliárdról menne a huzavona, hanem jóval többről, ezt sem nehéz belátni.

Ezen írás nem kímerítő, nem is szándékozott az lenni. Szándékosan nem a számok pontosságán, útvesztőjén alapul. Itt van a csavar ebben épp, hogy azok nélkül is jól kirajzolja az állami szándékokat, a politikai akaratokat. Célja csupán lepókhálózni néhány olyan tényt, amiről a kedves politikusaink és szakértőik is igyekeznek hallgatni, "elfeledkezni". De a tisztánlátás fontos a helyes döntéshez, anélkül nem megy, ebben szeretnénk segíteni olvasóinknak.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azennyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr142498526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ABI 2010.12.10. 20:15:56

"Az MTV novemberi műsorainak szúrópróbaszerű vizsgálatából kiderül, hogy a köztévé nem teljesíti a kiegyensúlyozottság és pártatlanság médiatörvényben rögzített előírását - írja az Index. Sem az egyes műsorokban, sem egy 24 órás műsorfolyamban, sem öt nap átlagában nem jutnak egyenlően szóhoz a kormánypártok és az ellenzékiek.
A lap a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatos bejelentést érintő híradások okán vizsgálta az MTV-t. Megállapították, hogy a köztévé esti Híradójában - Matolcsy György bejelentésének napján - az ellenérdekelt oldalt, a Stabilitás Pénztárszövetséget alig engedték szóhoz jutni (24 mp), majd a kormánydöntésről szóló blokk után egy, a Stabilitást lejárató hírt adtak közzé."

hvg.hu/itthon/20101210_kozteve_partatlansag

gabriel8 2010.12.13. 00:49:19

Írod: "Ez eléggé megköti a mindenkori kormányzat kezét, hisz okos bankárok turkálnak a költségvetés számai között és sajnos értenek hozzá."
A helyzet az, hogy az IMF javaslatai sok országban már megbuktak és érdekesmód ilyenfajta magánnyugdíjpénztári rendszerből a nyugati országok sem kérnek.
Az okos bankárok kifejezésre csak annyit: vayg nagyon naív vagy, vagy tájékozatlan és félrevezető: ugyanis éppen az "okos" bakárok miatt lett a világválság ! Ennyit az általad okosnak tartott bankárokról.
2, Én - főiskolai és egyetemi diplomás közgazdászként - kiszámoltam a hozamot, amit 10 év alatt "hozott" az én magánnyugdíjpénztáram: nos ez a infláció felett átlagosan évi 1%. Amit simán az állampapír is hozott volna, ha abban van. (2 éve már növekedési portfólióban egyébként a magánnyu. pénzem) Ezért nem érdemes magánnyp-ban tartani.
Persze az egyéni számlavezetés az nem árt majd az államiban.

azennyugdijam 2010.12.13. 06:31:14

@gabriel8: Az a helyzet, hogy minden ország gazdaságának több szempontnak is meg kell felelnie. Infrastrukturálisan fejlődni, hatékony termelés stb, de ezt Neked nem kell magyarázni. A szempontok nyilván a fejlett gazdaságok szerint vannak megszabva, s Magyarország, ill. a volt keleti blokk országai még nem ilyenek. Ezen felül ezeknek az országoknak is van saját fejlődési célja, hogy a kevesebb anyagi lehetőségét mire akarja épp fordítani a kurrens kormánya.
A fejlett EU gazdaságokban foglalkoztatói pénztárak vannak, nem magánnyugdijpénztáraknak hívják, s ezt a tényt a kormányzati retortika ügyesen elhallgatja. Ha közgazdász vagy, Te is nagyon jól tudod, hogy az állami rendszer semmit nem hozott sehány év alatt a járulékfizetőknek, mivel a beizetéseket folyó évben ki is fizetik onnan. A hiányt pedig a más címen beszedett adók, illetve hitelek terhére pótolják. Itt jön képbe esetünkben az IMF. Ezt nem ők javasolták, hanem a mindenkori kormány kérte, mivel pénzre van szüksége a hiány pótlásához. Tehát azért kéri, mert a gazdaság élénkítő fejlesztései rovására nem akar nugydíjat fizetni.(A gazdaság élénkítés Mo.-n ma azt jelenti, hogy kényelmes vállalkozóknak ad az állam megrendeléseket, akár 100%os haszonkulccsal vagy akár feleslegesen is, ezért is vannak kétségeim, miylen célra megy el a pénzünk) Az IMF csak azt határozza meg pl, hogy milyen költségvetési kiadási oldali csökkentésekhez köti a hitel folyósítását.
Erre mondtam, hogy okosak a bankárok, mivel a kisemberhez hasonlóan tudják, hoyg akinek nincs pénze, vagy hitelt kénytelen felvenni kiadási szinvonala tartásához, vag y a kiadásait meg kell kurtitania. Ezt a logikát egyedül az állam nem követi. Ha megnézed, a mostani költségvetésben egyetlen fillért sem faragtak a kiadási oldalon, helyette vennék el a magánnyugdíj megtakarításokat, meg vezették be az extraadókat. Ez korrekt közgazdasági szemlélet szerinted ?
A hozamot meg mihez is hasonlítod ? Az államiban egy fillér hozam nem terem, hisz nem fektetik be.
Az a kérdés nem merült fel Benned, hogy miért nem államosította a pénztárakat az állam ? Ja, hoyg akkor ugyanúgy meg kellett volna öriznie a befektetéseket, nem köthetné el másra azt a pénzt, mivel akor már az egyenrangú volna az államiba fiztetettel ?
Sántít ez mindenképp.
Ja, és az évi 1%-od az utóbbi 2 évben jött össze. Figyelmen kívül hagytad, hogy 2008ig állampapírokba KELLETT fektetniük a pénztáraknak 90%ban, és ugye az nem fizetett több hozamot 4-6%-nál. Akkor mitől is várnád a több hozamot ?

judy7 2010.12.14. 15:09:03

@gabriel8: Főiskolai és egyetemi diplomás közgazdászként egyáltalán nem zavar, hogy az állami rendszerben egyénileg vezetett számlád csak játékszámla lesz?
süti beállítások módosítása