HTML

Az én nyugdíjam

Tájékoztatás, információk a magánnyugdíj célú egyéni megtakarítások védelme érdekében, amelyek minden magánnyugdíjpénztári tag MAGÁN tulajdonát képező befektetések, akárcsak a bankszámlán elhelyezett és lekötött betétek. E jellegét mutatja, hogy ahhoz hasonlatosan örökölhető is. Magyarország jelenlegi Kormánya trükkös figyelemeltereléssel és megtévesztő nyilatkozataival igyekszik a 18 magánnyugdíjpénztárban mintegy 3 millió tag által 12 év alatt felhalmozott, mintegy 2800 milliárd(!) forintnyi befektetett vagyon törvényesített elsikkasztására. A legfontosabb tudnivaló e vagyonról, hogy mint magántulajdont, az állam nem államosíthatja, így a tagokat igyekszik meggyőzni, hogy megtakarításukat önként adják át az állami nyugdíjalapba, konkrét ellentételezés és törvényi garanciák nélkül. Ennek a tevékenységnek a megakadályozása e blog célja magánemberként.

Friss topikok

Voks humana

2010.11.16. 00:00 Balla Szabolcs

Hallom innen-onnan, hogy népszavazás kell a magánnyugdíjpénztári tagdíj visszaállításáról. Ma már azt is megírta a sajtó, hogy mi kezdeményeztük. De nem így van.
Akik mondják, nem vették észre, hogy valójában nem kell.
Demokratikusan megválasztott kormányunk ugyanis demokratikusan a nép kezébe helyezte a döntést - mint azt maga a miniszterelnök is hangsúlyozta -, miszerint magunk döntünk arról, hogy átlépünk-e az állami rendszerbe avagy nem lépünk át az elkövetkezendő 14 hónapban. 
Ez jobb, hatékonyabb, mint egy népszavazás, mivel így csak az érintettek szavazata, azaz egyéni döntése számít saját megtakarításáról, s nem egymás pénzének sorsáról szavazunk imígyen. Ugye, egy népszavazás alkalmával minden szavazójoggal bíró állampolgár szavazhatna, az is, akinek nincsen magánnyugdíj számlája, viszont élvezné a mi pénzünket is az állami nyugdíjalapban.
Neeem, tényleg nem akar a kormány dönteni helyettünk, csak segít eldönteni. Mint lusta vagy nehézfejű tanulóknak, adott egy kezdőlökést, némi nyomatékot kezdeményezésének, hogy fókuszunkba helyezzük a kérdést: elvonja 14 hónapra a tagdíjat.
Sokan ezt az egy évnyi tagdíjat tartják szemük előtt, mint veszteséget, miközben észre sem veszik az igazi baj közeledtét. Elhitték, hogy a tagdíj elvonás azért szükséges, hogy 16%-ra csökkenjen a SZJA kulcs, és minden magyar dolgozó hamarost a Kánaánba érjen.
Nos, mindjárt felkapcsolom a villanyt, mert nagyon nagy a homály, esetleg nem látszik világosan, hogy ki mit csinál ott hátul a pult alatt, sutyiban.
Átlagos nyugdíjpénztári tagnak jelenleg 933 ezer forint vagyona van a pénztárában.
Átlagos alkalmazott mennyit is keres egy év alatt nettóban ?
A BérBarométer legfrisebb adatai szerint 1 millió 260 ezer forintot. Vagyis mintegy 9 hónapnyi munkabére értékét takarította meg eddig magánnyugdijpénztári számláján. Amennyiben visszalép az állami nyugdíjrendszerbe, úgy ezt az összeget önti önként az államkasszába, cserébe a pár százalék plusz jövedelmet hozó 16%-os SZJA-ért és egy majdani nyugdíj igéretéért. Megéri ?
Ez a pénz most még a Tiéd, az enyém, de ha odaadjuk önként, akkor bottal üthetjük a nyomát, ahogy az lenni szokott itt a Kárpát-medencében.
Kell még egy villanyt kapcsoljak, hogy még élesebben lássunk, mi folyik a másik sarokban is.
Pár politikus szájából elhangzott ugyan olyan javaslat, hogy az állami nyugdíjalapba is át lehetne vinni a befektetéseket, és ott azt olcsóbban kezelnék. De valahogy ez a verzió a kormány törvényalkotása során fel sem merült. Vajon miért nem ?
A válasz egyszerű. Ha az állam átvenné és névreszólóan továbbra is befektetné a magánpénztárból visszalépő tagok értékpapírjait, akkor az ott is csak a tag vagyonát gyarapítaná. De a kormánynak készpénz kell most, mint mondja, gazdaságélénkítésre.
Miből áll a gazdaságélénkítés ? Állami programokba, pályázati alapokba csoportosítanak egy nagy csomó pénzt, építkezések, beruházások, semmit mondó, ám értékes tanácsadások s egyéb megrendelések megvalósításához, melyek közös jellemzője, hogy mindig sokba kerülnek.
Na de ezekre kik pályázhatnak majd ? Hát természetesen vállalkozók. Persze válogatott, megbízható emberek, cégek, akik ugye a jelenlegi kormány szekerét tolták a választási kampányokban, vagy ne adj isten csak gyerekkori jóbarátai vezetőinknek.
Vagyis hol fog kikötni a magánnyugdíjpánztárból átvitt vagyonunk ? A szomszédunk, ismerősünk zsebében, hol másutt.
Szemem lassan szokja a homályt, így a végére hagytam, amit a legsötétebb sarokban körvonalazódni látok.
Gondolkodtatott, vajon miért csak 500 miliárd forinttal számolt a kormány a jövő évi költségvetésben a magánpénztárakból visszaáramló vagyon nyomán, miért nem többel, ha komolyan hisz az 50, 75 vagy akár 90%-os visszalépési arányban ?
A visszalépők vagyonát jelenleg megtestesítő értékpapírokat csak tőzsdén lehet értékesíteni. Ha a magánnyugdijpénztárak értékpapír állománya kikerül a tőzsdékre, akkor a kínálat megnövekedése miatt a papírok értéke rohamosan esni fog. A magyar értékpapírpiacon nem lehet 1000-2000 milliárdnyi papírt szétszórni árfolyamesés nélkül, akkor sem, ha napi adagokra bontva adják el fél év alatt. Egyfelől, nem kell ennyi senkinek, hisz eddig is a magánpénztárak voltak a legnagyobb értékpapírvásárlók, akik ugye nem fognak vásárolni, mert nem lesz miből, nem lesz kinek.
Másfelől eleve tudott lesz, hogy ekkora összegben akar eladni a magyar állam, így a spekulánsok kivárással fogják rontani az eladásra kinált papírok árfolyamát. Vagyis nem veszik meg azonnal, nem mutatnak érdeklődést, az államkincstár pedig nem jut bevételhez. Ezért rövid időn belül alacsonyabb áron is hajlandó lesz eladni azokat, hisz kell a pénz. De ugye az is örök szabály, hogy, ha valaki veszít a tőzsdén, akkor másvalaki meg nyer. Természetesen azok a bennfentes spekulánsok, akik később drágábban adhatják el ugyanazokat  a papírokat, zsebre téve hatalmas nyereséget.
 
Ezt akarjuk ? Nem hiszem. Nos, a döntés a Te, az én és még 3 millió magyar pénztártag kezében van, ki-ki a maga sorsa felől szavaz.

Sokan vagyunk. Elegen. 3 millió adófizető állampolgár a 3,5 millióból. Több, mint 4/5-öd :) 

 

15 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azennyugdijam.blog.hu/api/trackback/id/tr932451237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eyeone 2010.11.16. 14:05:16

...szép-szép; de várjuk ki a végét.
Lesz még olyan h köteleznek majd a visszalépésre (ne legyen igazam!). Csak döntés kérdése, s egyéni képviselői törvényjavaslattal megoldva (kikerülve minden egyeztetést) maholnap már viszik is a pénzünk...!!!

Nem bízom ebben a bagázsban.

Kegyu452 2010.11.16. 14:11:48

Szerintem felteszem a blogra magát a tanulmányt...

:):)

hím-pellér 2010.11.16. 15:33:06

Kezdi már szégyellni magát az a sok polgár aki hatalomra juttatta ezt a pénzéhes bagázst? Nem telt el fél év, és már kibukik itt-ott, hogy milyen utakon nyomják a MILLIÁRDOKAT magáncégek számláira. És amire fény derül, az a jéghegy csúcsa. Szégyellem magam, hogy magyar vagyok.

AdamSmith 2010.11.16. 23:17:51

az eddigi népszavazási javaslatok egyébként nem a teljes nyugdíjkasszára, hanem az annektált 14 hónapra vonatkoznak. mert ugye ezt a 14 havi kb 410-420 mrd-t ezt már államosította a kormány, nem majd, meg hozzájárulással, hanem konkrétan a múltban. a népszavazás arra vonatkozik, hogy ezt adják vissza, mivel ma nincs kitalálva, hogy mi lesz vele.

micsmics 2010.11.17. 08:58:58

Nem értem.
Itt mindenki 14 hónapról beszél. Kéretik észre venni, hogy a bankadóról is az volt a mondás, hogy 3 évre tervezik és már 2 hét múlva más jelent meg egy anyagban. Igaz eldugva, hátha nem veszi észre senki.
Még az is lehet, hogy valamelyik anyagban már leírták, hogy a 14 hónap sem annyi, csak még senki nem vette észre. Miért hiszi bárki is, hogy ha szükségük lesz arra a pénzre, akkor nem veszik el?
És ha államcsőd lesz?? (Argentína) akkor még a bankbetéteket is elveszik!!
de most tényleg!! ki veszi már azt komolyan amit a kormány mond??

Bagíra 2010.11.17. 11:11:07

@micsmics:
Maga fő-fő vezérünk, szájából hallottam, amikor még először beszéltek a 14 hónapos szünetről, hogy:
"Nem utalunk többet a nyugdijpénztáraknak".
Eztán, másnap jöttek a simítgatások, hogy "csak" 14 hónap, meg ezzel megmentik a nyugdíjunkat a spekulánsoktól, és további "mélyenszántó" és "megalapozott" állítások.
Szóval már elhangzott, méghozzá hiradóban, csak nem igazán vették (vagy nem merték?) észre.

Bagíra 2010.11.17. 11:14:27

@hím-pellér:
Hát, sajnos, nem. Egyik rokonom szerint: "Minden úgy jó, ahogy csinálják. Nem kell ezzel foglalkozni." Ilyen gondolkodással sose fog tovább látni a szépen szervezett kormány-marketingen.

Balla Szabolcs 2010.11.17. 17:38:50

@hím-pellér: ejnye, ne szégyelld. Örülj annak, hogy Te nem hiszel a hazugságnak, és hangot adsz neki. Ez már valami:) Elvégre 1000-ben még nem volt se FIDESZ, se MSZP, se más pártok. Nehogy már az határozza meg az életünket, emberi létezésünket, hogy tartozol-e valamelyikhez.
Öcsémtől hívta fel tegnap figyelmemet egy érdekességre:
A FIDESZ bolsevik párt. Tudniilik oroszul ez a szó azt jelenti "többség". Jó szlogen nem?
Nemzeti Bolsevik Párt. Hogy hangzik ?

nagymama58 2010.11.20. 21:53:02

Én már pár hónapja nyugdíjas vagyok,de mindkét gyermekem magánnyugdíjpénztár -tag, ráadásul mindkettő a kötelező (jelenleg 8%-on felül)kiegészítette a magánnyugdíjpénztári tagdíját a törvény által megengedett további két %-al.(SZJA_ kedvezmény jár(t) utána)November 1-től ezt sem utalják tovább.Ez már nem is lopás, hanem rablás!!!!Lehet , hogy nem sokakat érint, mert erről nem sok szó esik, de a kötelező 8%-on felüli rész elkobzása már tényleg olyan,mintha a bankszámlámról venné el a pénzem, mert "Ő" jobb gazda.Már bebizonyította:1998-ban, mikor Selmeczy Gabriella került a nyugdíjbiztosítási alaphoz, első dolga volt, hogy több, mint 8 millióért fürdőszobát építsen az irodájához.12 évvel ezelőtt Békés megye sok falujában ezért a pénzért három kertes házat lehetett venni!És most Ő a nyugdíjvédelmi biztos!!!!Ez olyan fokú pofátlanság, cinizmus, gátlántalanság,rablás, ami ellen minden lehetséges módon fel kell lépni!Számíthattok Rám, és a gyermekeimre, aláírás ügyben, részemről pedig akár a demonstrációra is.

Megalúzer 2010.11.28. 08:30:36

Meghallgattam. Hogy mi hangzott el és mi nem az EU-val való tárgyalásokon, azt nyilván mi, kisemberek nem tudhassuk. Távol legyen tőlem, hogy az EU-t mentegessem, de a kormány jelenlegi hazugsággal terhelt kommunikációját hallván azért némi gyanú felmerül az emberben a szavak eredeti jelentését illetően... Természetesen Bogár is durván csúsztat: csak arról nincs szó, hogy az elmúlt 13 évben az állami nyugdíj-alapot 40%-kal kellett leértékelni! Ez még mindig több, mint az általa emlegetett 700 milliárd a 3000 valahány milliárdhoz hasonlítva! Egyébként a nyugdíjlenyúlási komisszár és Szájjártató Péter által minduntalan benyögött 4,5%-os működési költsége a manyupoknak színtiszta hazugság, meg lehet nézni a PSZÁF honlapján, hogy ez mára átlagosan 1,1%-ra csökkent! Egyébként meg az ECHO TV-ben ülők fizetésük alapján röhögnek a markukba: nekik aprópénz, ha az esetleges manyup megtakarításukat elrabolják, az ideológiai hűségükért nyilván megkapják busás jutalmukat, amiből értékálló befektetésekben (ingatlan stb.) biztosítják maguknak a nyugodt öregkort.
De most nem ez lényeg, hanem az, hogy ha már egyszer a manyup-ba belépett vki ÖNKÉNT (mert egy bizonyos korosztálynak NEM volt kötelező), azzal, hogy nem cár atyuska halina csizmáját nyalogatva, hanem részben saját tisztességes munkája ellentételezéséről hosszú időre lemondva öngondoskodik, magántulajdont szerez, követelés van a manyup felé, amelyet egyszer be akar váltani, akkor ehhez az államnak semmi köze! És a 2/3-ot NEM azért kapta a kormány, hogy útszéli haramia módjára kifossza az Zembereket!
NEM most kellene olyan maszlagot beadagolni a plebsnek, hogy MAJD jövőre elkezdik a rokkantnyugdíjak felülvizsgálatát. Saját tapasztalat: igen keresett értelmiségi szakmával bíró egyénnek büdös a munka, ezért "idegi alapon" 20 éve rokkantnyugdíjas; ugyanez a szomszédban lakó lakásmaffiózók és stricik esete, és sokaké, akik pár százezret dugnak a felülvizsgálatkor az orvos zsebébe. EZEKET fizetem, fizetjük évtizedek óta, és még szemérmetlenül azt vágják a fejemhez, hogy nincs bennem SZOLIDARITÁS??? Eddig is rákényszerítettek a csalókkal való szolidaritásra, tovább nem vagyok hajlandó!!!
A bankárokhoz semmi közöm, szürke, csak fehér gazdaságban robotoló kisember vagyok, aki eddig azt tanította a gyerekeinek, hogy a becsület hosszú távon kifizetődik. Hát NEM!!! Ép eszű ember, és aki teheti, ezentúl csak a feketegazdaságban fog dolgozni, a fiatalok meg (akik tehát megtermelnék a jelenlegi nyugdíjasok nyugdíját) tömegével menekülnek külföldre!
Egész életemben mindig csak a rövidebbet húztam a legkülönbözőbb kormányok alatt. Eddig hittem a HAZA szó jelentésében. Ezentúl NINCS HAZÁM!

Megalúzer 2010.11.28. 15:40:47

A Korrektúra korrektúrája, avagy adalékok a nyelvi manipuláció természetrajzához.
Az Echo TV fenti adásához: miután a beszélgetőtársak felvetették, hogy a Stabilitás az Európai Unió Bíróságához (mely Luxembourgban székel, valamint az Európai Emberi Jogi Bírósághoz (mely Strasbourgban székel) fog fordulni, a műsorvezető egy laza csavarral és némi gúnnyal a "hágai bíróság"-ra utalt, mely fordulatot Zsebők Csaba kétszer is megismételte. Boros Bánk Levente és Bogár László pedig nem javították ki. Nos, a hágai ENSZ-bíróságnak, a Hágai Nemzetközi Bíróságnak és a Nemzetközi Büntetőbíróságnak semmi köze az előbb említett két európai bírósághoz, és a magyar nyögdíjlenyúlási ügyben nincs is joghatóságuk. Annál inkább van a 2 európai bíróságnak! Ha a műsorvezető és Zsebők tudatlan, akkor inkompetensek, tehát ezért hiteltelen a beszédük; Bogárról és Borosról ezt nem feltételezem, viszont az a szimpla tény, hogy nem javították ki ezt az ordas hibát, bizonyos következtetésekre ragadtat: a plebsnek úgyis mindegy (miként a nyugdíjlenyúlás is), de lehet ezt úgy is értelmezni, hogy Bába Julianna kompetens nyilatkozatát kiforgatva ez utóbbinak a hozzáértését kérdőjelezik meg, magyarán közvetve lejáratják, na meg nem árt a plebshez tartozó fejekben egy kis plusz zavart kelteni. Ezeknek úgyis mindegy, mit hazudunk/hallgatunk el/csavarunk ki!

Franz1949 2010.12.11. 17:25:48

2011 Január 1-től 6 hónapig miénk az Uniós Elnökség. 26 ország figyel ránk. Az itthoni zűrös dolgokról szólni kellene a 26-nak, amíg nem késő.

Franz1949 2010.12.11. 17:27:03

Brüssel, Strassburg, Hága, Luxemburg
Bíróságok
süti beállítások módosítása